Etkili Sunum Yapma Teknikleri

0

Son zamanlarda iş yerlerinde, öğrenciler, öğretmenler, mühendisler, doktorlar, bankacılar, finansçılar ve daha birçok meslek gruplarında bilgilendirme ve öğretici nitelikte bilgi aktarma için etkili anlatım yöntemlerinden biri olan sunum tercih edilmektedir.

Sunumun hazırlanması kadar sunulmasının da önemli olduğunun, farklılık yaratmak ve etkili bir sunum gerçekleştirmek için bazı şeylere dikkat etmemiz gerekmektedir.

Sunumda hazırlanan konunun çok fazla detaylarına girilmemiş olması hem sunumu yapan kişinin zaman kazanmış olmasına hem de sunumu dinleyenlerin sıkılma ihtimaline karşın hazırlıklı olmuş oluruz. Hazırlanan sunumun yazı puntosunun göz yorucu olmaması sunumun kalitesini artırıcı nitelikte olmuş olacaktır.

Kurulan cümlelerde dikkat çekmesini istediğiniz kelimelerin renginin farklı seçilmiş olması faydalı olacaktır. Sunumda verilen bilgiyi vurgulamak amaçlı kullanılan video, şarkı ve görsellere çok fazla yer verilmesi bilginin unutulmasına ve dikkatlerin dağılmasına sebep olacağından gerektiği kadar yer verilmelidir.

Sunum yapan kişinin konumu sunuma paralel bir doğrultuda olmalıdır. Konuşma ve açıklama yapıldığı sırada çok fazla sunum sayfası geçişi yapılmamalıdır. Dinleyicinin dikkatini dağıtmaktadır.

Hazırlanan sunumun; sunumu yapan kişinin konuşmaları ile sunumun konusu ve içeriği ile paralel olmalıdır. Sunum yapılmadan önce prova yapılması, sunum yapan kişinin heyecanını azaltacağından dinleyici üzerinde pozitif etki yaracaktır.

Sunum yapılırken kendimiz hakkında çok fazla detaya girilmemelidir. Sunum yaparken kelimelerin tane tane ve anlaşılır şekilde kullanılması gerekmektedir. Beden diline ve ses tonuna da gerekli önem gösterilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Sunum sonunda verimlilik amaçlı soru -cevap yöntemi kullanılarak konu pekiştirilebilir.

 

 


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.