Kireçlenmeye Ne iyi Gelir

0

Eklemlerde tespit edilen kıkırdakların vakitle aşınması neticesi meydana gelen kireçlenme en süregelen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Sık sarfedilen diz, bilek ve parmak mafsallerinde daha fazla görülmekle eş güdümlü mafsal tespit edilen her noktada kireçlenme ortaya gelebilir. Kıkırdağın tahrip olmasının çok kilo, mafsal bölgesini tesirleyen yaralanmalar, kas zayıflığı, Romatizmalı hastalıklar gibi birçok değişik sebebi olabilir. Fakat herhangi bir başka sebepe bağlı olmaksızın, yalnızca mafsallerin sık kullanılmasından ötürü da yaş geliştikçe kireçlenme oluşabilir. Bu sebeple 65 yaş üstü erişkinlerde son derece sık görülür. Yakın aile kişilerinizde kireçlenme varsa sizin de kireçlenme meselesi hayata ihtimaliniz yükselir zira kalıtımsal olarak nesilden nesile aktarılan bir sorundir.

Kıkırdak dokusunun azalması ya da bazen tamamıyla kaybedilmesinin oluşturduğu başlıca sorun o mafsalın hareket ettirilmesinin zorlaşması ve hareket esnasında ya da fazla zaman hareket etmeyen kaldığında ağrı yapmasıdır. Mesela diz mafsalınde kireçlenme varsa mafsalde sertlik ve şişme görülebilir. Bacağı tamamıyla açmak, eğilmek, merdiven çıkmak zorlaşabilir ve bu gibi hareketler sırasında ağrı oluşabilir. Diz fazla zaman hareket etmeyen kaldığında ağrı yaşanabilir. Kireçlenme geliştikçe ve kıkırdak dokusu azaldıkça yürümek zorlaşabilir. Diz hareket ettirildiğinde “çıtırtı” hissi yaşanabilir ve kıkırdak dokusunun azlığından ötürü ses gelebilir.

Böyleliklemafsallerimizi tam kapasiteyle kullanabilmek için kıkırdak dokusuna gereksinimiz var. Bu dokuyu güvenliğini sağlamak için erken yaşlardan itibaren tedbir almamız, egzersiz yapmamız, en uygun kilomuzda olmamız gerekiyor. Fakat bütün şunlara ilgi etmenize karşın yaralanma, kalıtımsal, kıkırdağın aşırı tüketimi ya da başka bir sebepten dolayı kireçlenme meselesi yaşıyorsanız evde uygulayabileceğiniz birtakım yollarla kireçlenmenin yol açtığı ağrıları hafifletebilir ve kireçlenmenin ilerleyişini yavaşlatabilirsiniz.
Kireçlenmeye Karşı Yapılabilecekler

Kireçlenmenin net bir tedavisi bulunmuyor. Bugünküde yapılan tedavi teknikleri ağrı, şişlik gibi kireçlenmenin neden olduğu ve günlük yaşamı tesirleyen sorunların hafifletilmesine yönelik. Yani ağrı için ağrı kesici, kireçlenmenin olduğu mafsala binen yükü hafifletmek için birtakım aparatlar ya da mafsal koruyucu gıda destekleri kullanılıyor. Çok gelişmiş kireçlenme içinse problemli mafsala cerrahi müdahaleyle suni kıkırdak yerleştiriliyor yalnız her hasta bu operasyon için müsait olmayabiliyor. Aşağıda hekiminizun tavsiyelerine ek olarak uygulayabileceğiniz kireçlenmenin neden olduğu ağrıları hafifletmek, mafsalın hareket kapasitesini güvenliğini sağlamak için kullanabileceğiniz birtakım tavsiyeler yer almakta. Bu tavsiyeler her insan için aynı tesiri göstermeyebilir yalnız deneme yanılma tekniğiyle sizin için İdeal olanı bulabilirsiniz.

İdeal Kilo: Kilo vermek bilhassa beden ağrılığının büyük bir bölümünü taşıyan diz mafsallerinde görülen kireçlenme için oldukça mühim. Diz mafsalıne çok kilolar sebebiyle basınç arttıkça hem kireçlenme daha süratli ilerliyor hatta kireçlenmenin yol açtığı ağrılar artıyor. Kilo verdikçe kireçlenmenin yol açtığı problemlerin hafiflediğini göreceksiniz.

Egzersiz: Kireçlenme sebebiyle mafsal ağrısı çekerken egzersiz yapma fikri pek hoş gelmeyebilir yalnız mafsalı korumanın ve kireçlenmenin ilerleyişini yavaşlatmanın en verimli yollarından biri daha çok hareket etmektir. Düzenli egzersiz kas ve kemiklerinizin kuvvetli kalmasına, mafsallerinizin daha elastik olmasına yardım eder. Yürüme, yüzme gibi çok çok efor gerektirmeyen hafif egzersizlerle başlayabilirsiniz. Egzersiz yalnızca kireçlenme sebebiyle ağrının çok şiddetlendiği hallerde tavsiyelmiyor.

Soğuk ve Sıcak Kompres: Kireçlenme ağrısının şiddetlendiği anlarda ağrıyan mafsal üstüne sıcak ya da soğuk kompres uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz. Sıcak kompres kan dolaşımını artırarak kasları rahatlatır soğuk kompres ise sinirleri uyuşturur ve şişliği alır.

Omega 3: Bazı gıda destekleri kireçlenme sendromlarınin denetim altında tutulması için tavsiye edilmektedir. Mesela iltihabı azaltıcı özelliği tespit edilen omega 3 yağ asitlerinin kireçlenmeye bağlı ağrıları hafifletici özelliği bulunmaktadır. Omega 3 bakımından varlıklı balık, ceviz, keten tohumu ve zeytinyağını daha çok tüketerek ağrılarınızı bir oran azaltabilirsiniz. Ne kadar omega 3 almanız gerektiği ve kireçlenme için tavsiye edilen başka gıda destekleri ile ilgili hekiminizden çeşitli veriler alabilirsiniz.

İltihap Önleyici Besinlar: Yapılan incelemeler birtakım besinlerin iltihabı azalttığını ya da önlediğini meydana koymaktadır. İltihabı azaltan ve kireçlenmeye iyi gelen besinler arasında turp, hardal, sarımsak, soğan, tere, maydanoz, kereviz, limon ve kuşburnu çayını sayabiliriz.

Okaliptüs Yağı: Egzama tedavisinde sarfedilen tannik asit bakımından varlıklı olan okaliptüs yağı kireçlenme ağrısına iyi gelir. Okaliptüs yağıyla ağrıyan mafsala masaj yaptıktan sonra sıcak kompres uygulayarak yağın daha acele tesir göstermesini edinebilirsiniz.

Glukozamin: Son senelerde oluşturular incelemelerde kabuklu deniz hayvanlarından elde ettikleri ve bir amino-şeker olan glukozamin isimli maddenin kıkırdağı koruduğu ve kireçlenmeye iyi geldiği tarafında neticeler elde edilmiş. Glukozamin sahibi olan gıda desteklerini sıhhat ürünleri satan mağazalarda bulabilirsiniz yalnız dozaj hastaya göre ayarlandığı için ne kadar kullanmanız gerektiği konusu ile ilgili hekiminize danışmalısınız.

Zencefil: İltihabı engel olan ve ağrıyı hafifleten zencefili kireçlenmeye bağlı ağrıların arttığı devrelerde çay olarak günde 2-3 kez içebilirsiniz. Zencefil hareket yeteneki azalan mafsalı rahatlatarak daha basit ve ağrısız hareket ettirebilmenize yardım edecektir.

Zerdeçal: Zerdeçal ve zerdeçal sahibi olan gıda destekleri ağrı ve şişliğin azaltılmasına yardımcı olarak tavsiyelmekte. Bu hususta endeksde kireçlenme tespit edilen 100 hastanın katılımı ile oluşturular çalışmada derli toplu olarak zerdeçal özü takviyesi kullananların yürürken ve merdiven çıkarken hayat sürdürdükleri kireçlenmeye bağlı ağrıların azaldığı teşhis edilmiş.

Yeşil Çay: Kireçlenmenin başlangıç adımlarında derli toplu olarak yeşil çay içerek kıkırdak dokusu kayıbını yavaşlatabilirsiniz. Yeşil çayda tespit edilen birtakım bileşenler kıkırdak dokusunda tahribata meydan veren kimyasalların ve enzimlerin üretimini baskılayarak koruma sağlıyor.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.