Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır

0

Düz vitesli araçlara nazaran otomatik vitesli araçların kullanımı daha rahattır. Sürüş boyunca vites değiştirmek zorunda kalmadan, seyahatinizin keyfini çıkartabilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda vites değişimleri, aracın hızına göre otomatik olarak artar ya da azalır. Otomatik vitesli araçlara talep arttıkça, düz vitesli araçlar ile arasındaki fiyat farkı da artmıştır. Bununla birlikte yakıt tüketimi, düz vitesli bir araçtan biraz daha fazladır.

Otomatik vitesli araçlar, düz vitesli araçlara göre bazı farklılıklara sahiptir. Vites kollarının üzerinde P, N, R ve D harfleri bulunur. Bu harflerin aracı yönlendirmek üzere bazı anlamları vardır. P harfi şanzımanın kilitli olduğunu ifade eder, araç duruyorken, park halindeyken ve çalıştırılacağı zaman P konumuna getirilmelidir. R harfi geri vites anlamı taşımaktadır, araç geri gideceği zaman R konumuna getirilmelidir.

N harfi aracın boşta olduğunu ifade eder, düz vites bir araçta da kullanıldığı özellikleri ile araç boşa alındığında N konumda olmalıdır. D harfi aracın sürüş moduna geçtiğini ifade eder. Vites D konumuna getirilerek araç hareket ettirilir ve ilk aşamada bu 1. vites anlamına gelmektedir. Araç hızlandıkça ve yavaşladıkça vites otomatik olarak azalır ya da artar.

Vites P ya da N konumuna getirilmeden, araç çalışmaz. Araç kalkış yaparken frene basılmalıdır, vites D konumuna getirilip gaza basılabilir. El freninin de indirilmesi gerekmektedir. Vites değişimi yapılacağı sırada araç sabit olmalıdır.

 

 


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.