Ağız Yaralarına Ne İyi Gelir?

0

Ağız içerisinde çıkan yaraların birçok değişik sebebi bulunmaktadır ve bu yaraları geçirebilmek, yine çıkmasını engellemek için sebebine bağlı olarak değişik tedavi teknikleri kullanmak gerekebilir. Ağız hijyeni eksikliği ağız içerisinde çıkan yaraların başlıca sebebidir yalnız gerilim, hormonal değişimler, kalıtsal, birtakım besinler ve sigara tüketimi ile vitamin kusurları de bu yaraların sebepleri arasında gösterilmektedir. Ağız içi yaraları tedavisinde birtakım bitkileri kullanabilmeniz mümkün ama yineleyen ve yayılma eğilimde olan yaralar için ilk önce bir hekime görünmelisiniz.
Ağız İçi Yaraları Sebepleri

B12 Vitamini Eksikliği: Ağızda çıkan yaralar B12 vitamini eksikliğinin sendromu olabilir. B12 eksikliğinin başka bulguları soluk darlığı ve halsizliktir.

Demir Eksikliği: Kanda yeterli oranda kırmızı kan hücresi olmaması hali olan demir eksikliği ağız içerisinde yaralar çıkmasına yol açabilir. Demir eksikliğinin başka bulguları enerji eksikliği, süreğen yorgunluk ve baş dönmesidir.

Çölyak Hastalığı: Glüten intoleransı şeklinde de tanınan çölyak hastalığı ufak bağırsakta iltihaba yol açar. Ağız yaraları bu rahatsızlığın karakteristik bulguları arasındadır.

Chron Hastalığı: Mide ve ağız içerisinde ülserlere sebep olan Chron hastalığı yineleyen ağız yaralarına neden olabilir.

Besinlar: Bazı besinlerin birtakım şahıslarda ağız yaralarına yol açtığı bilinmektedir. Bu besinler arasında çikolata, kahve, fıstık, çilek, peynir, domates ve beyaz unu sayabiliriz.

Kalıtsal: Düzenli olarak ağız yaralarından şikayet eden insanları aşağı yukarı %40’ının ailesinde de bu tip yaraların gördüğünüz saptanmıştır.

Hormon Değişiklikleri: Bazı kadınlarda adet devresininde hormonal dalgalanmalara bağlı olarak ağız yaraları görülebilmektedir.

Gerilim ve Kaygı: Gerilimin ve endişenın arttığı devrelerde ağız içerisinde ve dil üzerinde yaralar oluşabilir.

Sigara: Sigaranın bedende yol açtığı kimyasal değişimler ağız yaralarına neden olabilir. Hem de sigarayı bıraktıktan sonra bir müddet geçici yaralar görülebilir.

İlaçlar: Aspirin, ibuprofen gibi ağrı kesiciler, beta blokerlar ve anjin tedavisinde sarfedilen birtakım ilaçlar ağız yaralarına yol açabilmektedir.
Ağız Yaralarına İyi Gelen Bitkiler

Muayene ardından hekiminiz bu yaralar için özel bir gargara suyu, antibiyotik tedavisi önerebilir. Bu profesyonel tedavi teknikleri dışında yaraların daha hızlıca geçmesi için alttaki bitkilerden yardım alabilirsiniz.

Çay: Tannik asit (adetn) bakımından varlıklı olan çay bakteri, virüs, alerji ya da mantar sebebiyle meydana gelen ağız yaralarına iyi gelir. Kullanılmış çay poşetini biraz soğuttuktan sonra yaranın olduğu bölgeye koyun ve 15-20 dakika bekletin. Aynı biçimde adetn sahibi olan ayı üzümü, okaliptüs, adaçayı, ahududu, nane ve meyan kökü çaylarını da kullanabilmeniz mümkün.

Ülser Otu: Latince adı “coptis groenkandica” olan ülser otu isminden de anlayabileceğiniz gibi ağız içi ülserleri için son derece tesirli bir bitkidir. Bitki geleneksel olarak ağız yaralarının tedavisinde kullanıldığı için bu adı almıştır. Ülkemizde pek süregelen değildir bu nedenden dolayı her aktarda bulmak olası olmayabilir yalnız bulursanız bu otla çay hazırlayabilirsiniz.

Altınmühür: Kanamayı azaltan ve antiseptik özelliği tespit edilen altınmühür bitkisi ağız yaralarının tedavisinde kullanılmaktadır. Altınmühür çayı hazırlamak için çeyrek litre suya 2 çay kaşığı altınmühür atarak karıştırın ve 10 dakika kadar demleyin. Ardındançayı soğutarak gün içerisinde gargara suyu olarak kullanabilmeniz mümkün.

Meyan Kökü: Meyan kökü kullanarak hazırlanan ağız gargarası yaraların iyileşme prosesini ciddi anlamda süratlendirır. Meyan kökünün bu tesiri yaralara iyi gelen tannik asit ve glisirrettinik asit bakımından varlıklı olduğundan ileri gelmektedir.

Adaçayı: Ağız ve boğaz yaralarına iyi gelen adaçayını ağız gargarası olarak kullanabilmeniz mümkün.

Böylelikleağız yaralarının tedavisinde en verimli tekniğin bulunabilmesi için bu yaraların unsurunun belirlenmesi gereklidir. Virüs, alerji ya da bakteri sebebiyle meydana gelen yaraların tedavisinde değişik teknikler izlenebilir. Mesela besin alerjisi sebebiyle görülen yaraların tedavisi için ilk önce bu tip besinlerin kullanımı durdurulmalıdır. Oluşan yaraların iyileşme prosesini süratlendirmak için yukarıyadaki bitkilerden yardım alabilirsiniz. Yine bu proseste ağız hijyeni mühim bir rol oynamaktadır.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.