Apandisit Belirtileri

0

Apandisit karında fark edilmeyen bir ağrıyla başlangıç gösterir. İlerleyen saatlerde mide bulantısı, ateş, karında şişkinlik, sindirim sistemi arızaları ya da huzurluk hissi gibi açıklanan. Apandisit, apandis bölgesinin iltihaplanması ya da tıkanması neticesinde meydana gelir. Her yaşta ve her İki türte görülebilir yalnız çocuk ve ihtiyar hastalarda daha tehlikeli neticeler doğurabilir.

Karın Ağrısı: Hafif ve stabil bir ağrı olarak karın ve göbek bölgesinde başladıktan 5-6 saat sonra bu süregelen ağrı karnın sağ alt yönüne yerleşir ve şiddeti çabucak artış gösterir.  Bu ağrı daha evvel hissedilmemiş bir yoğunlukta yaşanır, uykuda olan bir hastayı basitçe uyandırabilecek şiddettedir.

Apandisit ağrısında bir müddetklilik söz hususudur. Ağrının vasfı kıvrandırıcı değil rahatsız edicidir. Fakat ağrı daimi devam ediyor ve uyaranlarla çoğalan bir ağrıdır. Hareket, öksürme, kahkaha ya da karına oluşturular bir baskı ağrıyı şiddetlendirecektir. İştahsızlık: Bir başka erken sendromu iştah kayıbıdır. Aynı vakitte mide bulantısı ve bazen kusma, karın ağrısına eşlik edebilir. Çoğu hasta ağrı başlamadan evvel iştah kayıbının yaşandığını ve yemek yeme taleplerinin bulunmadığını dile getirirler.

Düşük Ölçekli Ateş ve Titreme: Çok yüksek olmayan ancak normalin üzerinde bir ateş görülebilir. Karın ağrısının başlangıcından sonra gelişen saatlerde ateş sayısal değeri 38.5- 39.5 C° olarak görülebilir. Genellikle apandis organının delinmesiyle meydana gelen tepkida ateş artması tipik bir semptomdur. Aynı vakitte halsizlik ve ileri hallerde titreme belirtiları yaşanabilir. Şişkinlik ve Gaz: Apandis bölgesinin tıkanması neticesi kalın bağırsakla olan bağlantı zayıflayacaktır. Bu halde karın tahta gibi sert ya da şişkin olabilir. Gaz çıkarmakta zorlanma gibi.

Sindirim Sistemi Bozuklukları: Apandis bölgesinin tıkanması sindirim sistemi arızalarına sebep olabilmekte ve bu haller ishal atakları, kabızlık hissi ya da ağrılı idrara çıkma olarak görülebilmektedir. Diğer hastalık sendromlarındeki gibi kuvvetli olmasa da karın ağrılarının devamında görülen bilgilerindandır. Teşhis: Karnın alt sağrafında daimi hissedilen bir ağrı ve başka yan bulguları yaşadığınızda kesinlikle bir sıhhat kuruluşuna başvurmanız lazım olur. Muayene dışında, kan araştırmaleri ile iltihap değerlerinin denetimi yapılapilir Apandisit halinde beyaz küre adedinin arttığı görülecektir. Veya kolay bir ultrasonografi ile apandhevesi şişmesi, çevresinde sıvı toplanması, büyüdüğü ya da delindiği görülerek tespiti doğrulanabilir.

Eğer hastaya akut apandisit tespiti konursa, apandisin kesinlikle ameliyat ile alınması tavsiyelecektir. Ağrı kesici ilaç tüketimi bu halde mutlaka tavsiyelmemektedir. Ağrı kesici ilaç ağrı bilgisunu maskelediği içi hastaların tespitinde gecikmeye yol açacaktır ve bu proses apandisitin delinmesine yol açabilir.

Kimlerde Görülür: Yaş ve türiyet farkı olmaksızın herkeste görülebilir. 2 yaşından ufak çocuklarda görülme mümkünlülüğü çok daha aztür. Erkeklerin bayanlara kıyasla bu hastalığa yakalanma seviyesi 3/2 daha çokdır. İnsanların aşağı yukarı %8’i ömürlerinın bir devresininde apandisit hastalığı ile karşılaşmaktadır.

Bu yazıda bulunan veriler hiçbir şartda tespit, tedavi kalitesi taşımamaktadır. Sıhhat probleminiz için ilk önce hekiminize danışınız.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.