Bitter Çikolatanın Faydaları

0

Çikolata, kakao ağaçlarında tespit edilen kakao çekirdeklerinden yapılır. Bu çekirdeklerin criollo, trinitario ve forastero adlarında üç değişik tarzı yer alır. En çok imal edileni forastero’dur. Çekirdekler ezilir, açık havada yedi gün süre ile fermente edilir. Fermente edilmesinin sonrası, bir yedi gün de güneş altında bırakılır ve kurumaları sağlanır. Daha sonra , 350 santigrat derecelik iç ısıya sahip büyük davullarda kavrulur. Ardından, çekirdeklerin kabukları menfaatilıp içerisindeki kahve ısıtılır ve kakao yağının içerisine konarak eritilir. Erime ardından, altta kalan kısma çikolata likörü adı verilir.

Bitter çikolata, bu likörün şeker ve kakao yağı ile birleşiminden elde edilir. En az %18 oranında kakao yağı içermelidir.

Çikolata, bünyesinde yağ, azot, lif ve faydalı mineraller barındırmakır.

Bitter çikolatanın yararlarını ispatlayan incelemeler

Biliyoruz, çikolatayı yıllarca abur cubur olarak gördünüz. Tatlı krizlerine girdiğinizde ilk ona sarıldınız ve bunu etrafınızden büyük bir günah gibi saklisminiz. Size iyi bir haberimiz var, bundan sonra çikolatayla sıhhatli bir temas kurabilir ve tadına pişmanlık duymadan varabilirsiniz. Çünkü hekimler ve beslenme eksprlerinın yaptığı sonsuz tetkik işaret ediyor ki, bitter çikolata gerçekten aslında yararlı bir besin; tabii abartmadan yenmesi şartıyla.

Amerikan Beslenme ve Diyet Uzmanlığı Akademisi’nin yaptığı bildirime göre, antioksidan sahibi olan flanovollar, kan basıncını düşürmeye, kan akışını planlamaye ve kan pıhtısının oluşmasını önlemeye yarıyor.

Bitter çikolata, bedeni kalp krizi ve inmeye karşı da savunuyor. 2012’de Avustralya’da oluşturular bir incelemeye göre, kalp hastaları her gün bitter çikolata tüketerek kardiyovasküler hastalıklardan korunabiliyor. 8 yıl süresince 20.000 şahıs üstünde oluşturular bir diğer incelemeye göreyse, her gün bir ufak parça bitter çikolata yiyen insanların kalp krizi ve inme geçirme mümkünlülüğü, yemeyenlere göre %39 daha düşük.

Kalp sağlığı haricinde, bitter çikolatanın diyabetik hastalıklara karşı da koruma sağladığı belirlenmiş. Çikolatada tespit edilen antioksidanlar, bedenin insülini daha tesirm şekilde kullanarak kan şekerini denetim etmesini sağlıyor.

Bir başka tetkik da, bitter çikolatanın flanovol yardımıyla beyine giden kanı güçlendirdiğini, bunun da albesin kıvraklık ve kavramayı artırdığını ispatlamış.

Antioksidanlarla eş güdümlü, bitter çikolata bünyesinde yararlı yağlar da barındırmakıyor. Mesela kakao yağı, bir doymamış yağ çeşidi olarak kalp ve kolesterole iyi geliyor. Ancak çikolatada tespit edilen doymuş yağların bile bir zararı yok.

Bitter çikolatanın bütün bu yararlarından nasibinizi almak için, en doğru çikolatayı seçmeniz gerek. Genellikle şekerli olmayanlar, yüksek kakao içerikliler (minimum%70 ve çoğu) daha yararlı. İçeriğinde süt yağı ve hidrojenize sebze yağı tespit edilenlar mutlaka tercih edilmemeli. Doğru çikolatayı bulduğunuzda, günde ortalama 100 kalorilik (15-20 gram) bir parça bitter çikolata tüketmenizde hiçbir sakınca yok. Aksine, bol bol yararını göreceksiniz. Günlük lif, demir, magnezyum, bakır, çinko, potasyum ve fosfor greksinimlerinizın da bir kısmını karşılayan bitter çikolata ile tatlı krizlerinizin üstesinden en sıhhatli biçimde gelmiş olacaksınız.

100 gramlık, %70-85 kakao seviyesine sahip bir bitter çikolatada alttakileri içerir:

*11 gram lif
*Günlük demir gereksiniminin %67’si
*Günlük magnezyum gereksiniminin 58%’i
*Günlük bakır gereksiniminin 89%’u
*Günlük manganez gereksiniminin 98%’i
*Potasyum, fosfor, çinko ve selenyum

100 gramın, günlük en uygun çikolata tüketim seviyesinın çok üzerinde bulunduğu bir yada atılmamalıdır. Günlük çikolata kullanımının 20 gramı (100 kalori) aşmaması tavsiye edilir.

Kafein duyarlılığı olan şahıslar, bitter çikolatayı çok çok tüketmemelidir.
Bitter Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

*Bünyesinde yüksek miktarda antioksidan barındırmakır. Bu miktar, birçok gıdadakinden yüksektir.

*Antioksidonlar, kötü kolesterolü oksitlenmeden koruyarak kolesterol tehlikesini azaltır.

*Nitrik oksit üretimini uyararak damarların rahatlamasını ve kanın rahatlıkla akmasını sağlar. Bu özelliği yardımıyla kan basıncını düşürür ve kan akışını tertipler.

*Kan pıhtısının oluşumunu engeller.

*Atardamarlarda elastiklik sağlayarak akyuvarların kan damarlarına yapışmasını engeller. böylece damar tıkanıklığının önüne geçer.

*Kalp yetmezliği tehlikesini azaltır.

*Kalp krizi ve inme tehlikesini azaltır.

*Kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu engeller.

*Felç tehlikesini azaltır.

*Düşük glisemik indeksi yardımıyla insülin direncini nerdeyse yarı yarıya azaltarak kan şekerinin denetim altında tutulmasını sağlar.

* Bünyesindeki teobromin yardımıyla öksürüğü azaltır.

*Vitamin ve mineral varlıklıidir.

*Flanovoller yardımıyla bağırsaklardaki sıvı salgılanımı tertiplenir ve ishal tedavisinde yarar sağlar.

*Doygunluk hissi sunarak yağlı ve tatlı besin tüketme talebini azaltır, iştahı keser. böylece kilo vermeye de yardım eder.

*Endorfin ve serotonin civarını yükselterek sevinç hissi sunar.

*Kimi vakit anti-depresan olarak hareket ederek gerilimi azaltır.

*Hamilelerin gerilimini azaltarak, daha mutlu çocukların dünyaya gelmesine yardım eder.

*Sarımsak, yeşil çay gibi gıdalar gibi, bitter çikolata da kanserle muhabereır.

*Hücre bölünmesini engeller ve enflamasyonu azaltır.

*İçeriğindeki flanovoller yardımıyla güneşin zararlı etkisine karşı koruma sağlar. Yaz aylarında yenirse, UV ışınlarına karşı koruma sağlayarak ciltteki kırışıklık ve yaşlanma etkisi ile güneş yanıklarının önüne geçilmesine yardım eder.

*Cildin parlak ve sıhhatli görünmesini sağlar.

*Cildin rengini koyulaştnehir için cilt maskesi yapımında da tüketilir.

*Uzun vakitli bir enerji kaynağıdır.

*Beyne kan pompalanmasını basitleştirerek algıyı yükseltir ve beyin işlevlerini artırır.

*Yine teobromin yardımıyla, natural bir ikazcı vazifiyeti görerek beyni zinde tutar ve ruh durumunu canlandırır.

*Spor egzersizinden evvel yendiğinde yoğurtla ya da kahve içinde tüketildiğinde performansı artırır.

*Erkeklerde sertleşmeye yardımcı olarak cinsel kuvveti artırır.

Bitter Sıcak Çikolata Tarifi

Çikolatanın tarihine göre, herkezin bildiği durumuyla ilk katı çikolata 18. asırda yapıldı. Ancak kakao çekirdeklerinin üretimi 2000 senedir gerçekleşiyor. Azteklere göre, 18. asır evvel, çikolatayı yemiyor ancak içiyorduk. Yani, herkezin bildiği durumuyla sıcak çikolatanın keşfi çok eskiye dayanıyor. Ancak bilmediğimiz durumuyla, Aztekler bu içeceği soğuk servis ediyorlar. Üstelik bu eski tanımın bünyesinde Şili biberi gibi acı bir tat da var. Aztekler’in çikolatalı avrupa yakası elit escort içeceğinin çağdaş sürümünü evinizde siz de yapılabilirsiniz.

Malzemeleri ve tanımı vermeden evvel, bu sıcak çikolatanın alışık bulunduğunuz tipte tatlı sıcak çikolatalara benzemediğini, hiç şeker içermediğini ancak içerisindeki malzemelerle az da olsa bir acı-tatlı dengesi yakalandığını hatırlatalım. Bu tanımın içerisindeki antioksidan seviyesi, yabanmersinindekinden, şaraptakinden ve hem de yeşil çaydakinden bile çok.

Malzemeler:

*1,5 su bardağı su
*1 doğranmış acı yeşil biber (acıya sağlamysanız Antakya biberi de kullanabilmeniz mümkün)
*30 ml şekersiz kakao tozu
*1 çay kaşığı vanilya tozu / vanilin

Yapılışı

Suyun yarısını ve doğranmış biberleri çekirdekleriyle eş güdümlü bir cezve içerisine koyun. 5-10 dakika süresince kaynatın. Böylece su, acı biber keyfini iyice çekmiş olacak. Biberleri ve çekirdekleri süzgeç sayesinde sudan ayırın. Suyu yine cezveye geri koyun. Kalan suyu da ek ederek orta ateşte tekrardan kaynatın. Kaynamaya yakın, vanilini ek edin. Kaynadıktan sonra kakaoyu da ek ederek 5 dakika süresince karıştırın. Karışım bu yolla ince biçimde köpüklenecek. Biraz soğuduktan sonra içebilirsiniz.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.