İltihaplı Dişe Ne İyi Gelir?

0

Dişiniz iltihaplandıysa zaman kaybetmeden bir diş hekimine görünmelisiniz zira tedavi ertelendikçe iltihabın başka dişlere yayılması ve bu dişlerinde kaybedilme olsılığı ciddi anlamda yükselir. Doktorunuz iltihabı denetleyerek antibiyotik önerebilir. Ayrıcana evde uygulayabileceğiniz birtakım yollarla iltihap şişliğini azaltabilir ve ağrıyı hafifletebilirsiniz.
İltihaplı Dişe İyi Gelen Yöntemler

Poşet Çay: İltihaplanan ve ağrıyan dişinize yakın bir bölgeye kuru çay poşeti koyun. Çay poşetini kullandıktan sonrada iltihaplı bölgeye yerleştirebilirsiniz yalnız evvel soğutmanız gerekiyor.

Bunun için poşeti bardaktan çıkardıktan sonra 5-10 dakika buzlukta bekletin. Çay 30-40 dakika sonra tesirini göstermeye başlayacaktır.

Tuzlu Gargara: 1 büyük bardak ılık suya (oda ısısında) 2 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Dişiniz ağrıdıkça bu suyla gargara yapılabilirsiniz.

Gargara: Hidrojen peroksit (Hydrogen peroxide) sahibi olan ağız gargaraları iltihaplı bölgeyi dezenfekte ederek diş ağrısını azaltır.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağıyla gargara yapılabilirsiniz. Karışım için 2-3 çay kaşığı çay ağacı yağını suyla karıştırın.

Karanfil Yağı: Karanfilin uyuşturan tesiri ağrıyan bölgeyi hissizleştirir. Yağ yoksa karanfil adetlerini ağrıyan dişin etrafına yerleştirebilirsiniz.
İltihaplı Diş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak ve soğuk meşrubatlarden kaçının

Yemek yerken iltihaplı dişinizle çiğnemeyin, o bölgeyi kullanmaktan kaçının

Dişlerinizi derli toplu olarak fırçalayın ve üzerlerinde bişi birikmesine engel olun

Anti bakteriyel ağız gargarası kullanın

Sigara içmeyin

Tahriş eden yiyecek ve meşrubatlarden kaçının

Sıcak, iltihabın tesirini arttıracağı için soğuk uygulayın

İltihap neticesinde yüz bölgesinde bir şişlik meydana gelirsa oraya soğuk kompres yapın

Diş iltihabı problemini yalnız diş doktoru çözebilir. Fakat diş doktoruna gidene kadar sizi biraz rahatlatması için birtakım bitkisel tekniklere müracaat edebilirsiniz. Bu bitkisel tekniklerden birtakımları papatya çayı veya ekinezya çayı ile gargara gerçekleştirmek, sarımsağın yağını çıkartıp bir kaç damla yağı apseye sürmek, 1 çay kaşığı toz zerdeçal ile çeyrek çay kaşığı suyu karıştırıp karışımı apsenin üstüne sürmektir. Fakat daha evvel de bildirdiğimiz gibi bu teknikler meselesi çözmez, yalnızca kısa vakitli rahatlama sağlar. Doktorunuza danışıp bitkilerin diş iltihapları üstündeki etkisi ile ilgili daha detaylı veri alabilirsiniz. Bu hususta ilgi etmeniz gereken bir başka mevzu ise birtakım bitkisel yağların yalnızca haricen kullanılabileceğidir. Bu nedenle her ne kadar birtakım yağlar diş iltihabı için tavsiyelse de nasıl kullanılacağından emin olmadığınız yağları kullanmaktan kaçının. Aynı biçimde bitkisel karışımları da kullanmadan evvel ağızdan alınmaya müsait olup olmadığını öğrenmeniz lazım olur. Diğer türlü midenizi bozabilirsiniz veya ağzınızda yaralar çıkabilir.

Dişin üstüne alkol veya aspirin programlamayın. Çünkü bu teknik belki geçici olarak ağrıyı baskılar ancak diş etinde ciddi tahribatlara yol açar.

İltihaplı Diş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diş iltihabının bulguları ağrı, şişlik, ateş ve halsizliktir.

Diş iltihabı kaynağını dişin kökünden alır ve bu bölgeye bakteri yerleşmesi ile oluşur. Dişin içindeki cerahat dışarı çıkmaya çalışacak, bu basınç da ağrıya yol açacaktır. Ağrı nabız atışı gibidir, hasta kimi zaman diliyle dahi dişe değemez.

Ağız ve diş iltihapları tüm organları tehdit edebilir. İltihap kan dolaşımı ile kalp, böbrek gibi organlara ulaşıp onlara zarar verebilir. Bu nedenle iltihaplı dişin geç olmadan tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Eğer iltihap başka organlara ulaştıysa bundan sonra tıbbi müdahale gerekebilir ve bu nedenle de mevzu ile ilgili eksper hekime müracaat dilmesini lazım olur.

Diş iltihabının sebeplerinden en tanınanleri dişlerdeki çürükler ve günlük ağız bakımına yeteri kadar özen göstermemektir.

Bitki yağlarını kullanırken fazlaca çok ilgili olmanız gereklidir. Esansiyel yağlar çok kuvvetli olabileceği için yutulmaları yan tesirlere yol açabilir.

Hamilelerin ve bebeklerini emziren annelerin diş iltihabı meselesi ile karşılaşması halinde bitkisel çözümlere başvurması tavsiye edilmez.

İltihaplı dişe ne iyi gelir sorusuna cevaben sıraladığımız yukarıyadaki teknikler yalnızca geçici çözüm olarak kullanmak mümkün. Bu tekniklerin hiçbiri iltihabın geçip gitmesini dayanıklıaz yalnızca hekime gidene kadar yaşanan ağrıları hafifletir. Dişin tedavisi ve iltihabın ortadan uyanması için tek sekmesiniz bir diş hekimine gitmektir.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.