Tofu Nedir, Nasıl Yapılır?

0

Genellikle son senelerde sıkça ismini duymaya başladığımız ve Türkiye’de de birtakım marketlerde bulunabilen tofu soya fasulyesinden elde edilmektedir. Bununla eş güdümlü tofu yeni bir gıda maddesi değildir ve çoğu Uzakdoğu vatanının mutfağında uzun senelerdır kullanılmaktadır.

Tofunun ilk nasıl olduğu hakkındaki bir söylenti bulunmaktadır ve bu söylentiye göre bu gıda maddesi kazara bulunmuştur. Çinli bir aşçı soya fasülyesini pişirip püre durumuna getirmiş ve bunun üstüne nagari ek etmiştir. Sonucunda ise tofu meydana çıkmıştır.
Tofu Nasıl Elde Edilir?

Tofu, yetişkin soya fasulyesinden elde ettikleri soya sütünün kesilmesi ile elde edilir. Öncelik ile soya fasulyeleri suyla ezilir ve ısıtılır. Soya sütü katı kısımlardan ayrılır. Sıcak soya sütü yaydırılır ve koagülan olarak tanınan natural sertleştirici eklenilir. Lor durumuna gelmeye başlar ve hazır bulunduğunda biçimlendirme kabına dökülür. Kesilmiş sütün suyu presle basılarak menfaatilır. Presleme ile birlikte lor, tofu bloğu durumuna gelir.
Tofunun Tadı Nasıldır?

Tofu resmen sünger gibidir ve tanımınızde bulunan malzemelerin keyfini emer. Yani tofunun tek başına bir tadı yoktur. böylece de çoğu değişik tanımte kullanabilmek mümkündür. Tatlılarda, çorbalarda, ana yemeklerde, soslarda ve daha çoğu şeyde tofu kullanmak mümkün.
Tofu Türleri Nelerdir? Hangisini Satın Almalısınız?

Tofu satılan bir markete veya şarküteriye gittiğinizde çok sayıda tür bulunduğunu görebilirsiniz: Çok sert, sert, yumUşak ve ipeksi. Böyle bir halde da başnız biraz karışabilir. Eğer tofuyu ne için kullanacağınızı, hangi yiyeceğin içerisine ekleyeceğinizi biliyorsanız işiniz daha basit olacaktır.

Eğer tofunun biçimini korumasını dilerseniz, tofuyu dilim dilim keserek kullanacaksanız, küp küp kesecekseniz, marine edip ızgara yapacaksanız veya kızartma olarak tüketecekseniz çok sert veya sert tofu tercih edebilirsiniz.

Eğer tofuyu diğer malzemeler ile karıştırarak smoothie veya kremsi bir dolgu malzemesi hazırlayacaksanız o vakitte yumUşak veya ipeksi tofu tercih edebilirsiniz.

İşte size birkaç kullanım tavsiyesi:

İpeksi: Bu tip tofuyu smoothielerde, çorbalarda, makarnalarda veya soslarda kremsi, yoğunlaştırıcı malzeme olarak kullanabilmeniz mümkün. Bazı tanımlarde ise mayonez veya ekşi krema yerine kullanabilmeniz mümkün. Bu tanımlar için blendara gereksiniminiz olacaktır.

YumUşak: Bu tip tofunun yapısı ipeksi ile sert tofu arasındadır. Ufalayarak tanımlarinizin sayısını çoğaltmak için kullanabilmeniz mümkün.

Sert veya Çok Sert: Bu tip tofu biçimini çok güzel bir biçimde muhafaza eder. Izgara, fırında pişirme, sote ve kızartma için en uygundir.
Tofuyu Kullanma Önerileri

Tofunun dikkat çekici bir tadı yoktur. Bunun yerine birlikte piştiği yiyeceğin keyfini alır. Tofuyu en çok tercih edilen tanımlarinizin veya en çok tercih edilen yemeklerinizin içinde kullanmak için birkaç teknik şu şekildedir:

Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilmeniz mümkün.
Tofu sahanda yumurtaya veya yumurta salatasına hacim verebilir. Bunun için tofu ve yumurtayı yarı yarıya kullanabilmeniz mümkün.
İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler, peynir dolguları ile karıştırarak yiyeceğinize kremsilik katabilirsiniz.
Sert tofuyu istediğiniz sebzelerle birlikte wokta kızartabilirsiniz.

Tofu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Tofuyu marketten alıp eve getirdiğinizde, açılmamış kabı kullanana kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Fakat son kullanma tarihine de ilgi etmeli ve son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü kullanmamalısınız. Açtıktan sonra içinde bir oran kaldıysa, aşağı yukarı 5 gün daha durabilir. Fakat bu halde kapalı bir cam kapta, bir oran suyun içinde ( su tofuyu tamamıyla kaplamalıdır ) muhafaza edilmelidir. Tofunun kendi ambalajındaki su ise yeni bir kaba alınmadan evvel dökülmelidir. Yani çoğalan tofuyu muhafaza edeceğiniz kabın içinde yalnızca yeni su olması gereklidir. Su ise her gün değiştirilmelidir.

Fakat muhtemelen bir veya İki gün içinde tüketmek isteyeceksiniz. Çünkü yukarıyada da bildirdiğimiz gibi kabın içindeki suyu her gün değiştirmeniz gereklidir. Eğer değiştirmezseniz olağanüstü kötü bir koku buzdolabınızı saracaktır ve bu kokuyu alır almaz tofuyu çöpe atacaksınızdır.

Hem de marketten satın aldığınız tofu paketli değilse de aynı muhafaza tekniği uygulanmalıdır. Yani tofu cam bir kaba alınmalı, üstüne yeterli oranda su mevzulmalı ve su her gün değiştirilmelidir. Önerilen vakitde de tüketilmelidir.

Tofu katiyen fazla zaman dışarıda bırakılmamalı, daima buzdolabında muhafaza edilmelidir. Satın alır almaz da en kısa vakitte buzdolabına konmalıdır. Dışarıda kalan tofu çok çabucak bakteri üretecektir. Dikkat edilmesi gereken bir başka mevzu ise saklama kabının plastik olmaması gerektiğidir. Yapılan incelemeler plastikleştirici maddelerin plastikten gıdae nüfuz ettiğini ve bunun da sıhhat sorunlarının nedeni bulunduğunu göstermiştir.
Tofunun Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Eğer tofuda hoş olmayan bir koku veya tat varsa, tofunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Arada sırada üründe jelatinimsi bişi veya renk bozulması da görebilirsiniz. Böyle hallerde son kullanma tarihi denetim edilmelidir. Son kullanma tarihi geçtiyse esasen anında atılmalıdır. Fakat son kullanma tarihi geçmediyse de aldığınız yer ile etkileşime geçebilirsiniz.

Daha evvel açılmış bir tofuda ise son kullanma tarihinin bir ehemmiyeti yoktur. Doğru bir biçimde muhafaza edilirse açıldıktan sonra en çok 5 gün içinde tüketilmelidir. Daha evvel açtığınız, cam bir kapta muhafaza ettiğiniz ve her gün suyunu değiştirdiğiniz tofuda da bozulma sendromu olursa anında atmanız önerilmektedir.

Ne olursa olsun bozulmuş tofuyu tüketmemelisiniz! Eğer kuşkulendiğiniz bir hal varsa son kullanma tarihi geçmese bile ürünü atmalı veya aldığınız yere götürüp oradaki şahıslara danışmalısınız.

Uyarılar

Besin zehirlenmesinden korunmak için sorunlu tofuyu tüketmemeniz gereklidir. Bu hususta çok dikkatli olmanız gerekiyor.
Soyadan yapıldığı için alerjisi olan kişilerin tofuyu tüketmesi tavsiyelmemektedir. Bu hususta hekiminizle görüşebilirsiniz.
Tofu ve bütün soya ürünleri aşırı derecede oksalat içerir. Eğer oksalat sahibi olan böbrek taşı geçmişiniz varsa çok çok oranda soya ürünleri kullanımından kaçınmalısınız. Östrojen-duyarlı göğüs tümörü olan veya geçmişte olmuş kadınlar da haftada 4 servisten çok soya tüketmemelidir. Bununla eş güdümlü her İki sıhhat sorununde de en iyisi hekiminize danışmaktır.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.