El Neden Titrer

0

El titremesinin çok kahve içmekten Parkinson hastalığına kadar birçok değişik sebebi olabilir. Yani ellerin titremesi net olarak “şu sebepten” dolayı oluyor demek zor. Mesela marketten alış veriş yaptınız ve ağır torbaları uzun bir yol boyu taşıyıp eve geldiniz, kol kaslarınıza binen yük sebebiyle elleriniz bir müddet titreyebilir. El titremesinin nörolojik birtakım sebepleri de olabilir. Aşağıda el titremesine sebep olan birtakım sıhhat problemleri ile ilgili veriler bulabilirsiniz yalnız en doğru yanıtı yalnız bir hekime muayenolduktan ve istediği testleri yaptırdıktan sonra alabilirsiniz.
El Titremesinin Bazı Sebepleri

Şiddetli ve daimi el titremesi genelde beynin ellerde tespit edilen kas faaliyetlerini denetim eden alanıy ile ilgili problemler sebebiyle meydana çıkar. Multipl skleroz, inme, beyin tümörü, Parkinson hastalığı, beyin travması gibi problemler bu kategoriye giren el titremesi sebepleri arasındadır. El titremesi psİkiyatrik arıza için sarfedilen birtakım ilaçların, amfetamin ve kortikosteroidlerin yan tesiri olarak görülebilir. Bu ya da bu ilaçlara benzer ilaçları derli toplu olarak tüketiyorsanız yan etkisi ile ilgili hekiminizden veri alabilir, el titremesini engellemek için seçenek ilaç yazmasını isteyebilirsiniz. Ellerin titremesine meydan veren birtakım başka haller ise bunlardır; aşırı alkol kullanımı, alkolizm veya alkol yoksunluğu, kaslarda yorgunluk veya güçsüzlük, çok çok kahve ya da diğer kafeinli meşrubat tüketmek, aşırı aktif tiroid, gerilim, anksiyete ya da yorgunluk.
El Titremesi İçin Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Yukarıda da açıkladığım gibi el titremesinin günlük, kolay sebepleri olabileceği gibi beyni tesirleyen bir başka hastalığın sendromu şeklinde de görülebilmektedir. Bu sebeple el titremesinin ne vakitler daha fazla gördüğünüzne, ne kadar kuvvetli bulunduğuna ve diğer açıklananle eş güdümlü görülüp görülmediğine ilgi etmelisiniz. Elleriniz dinlendikçe daha fazla titriyorsa ve hareket ettikçe daha düşük titriyorsa, günlük yaşamınızı tesirleyecek kadar kuvvetliyse, baş ağrısı, halsizlik, istem dışı dil hareketleri, kas seğirmesi gibi başka açıklananle eş güdümlü görülüyorsa hekime giderek muayene olmanız tavsite edilir.
El Titremesi Çeşitleri

Fizyolojik El Titremesi: Fizyolojik sebeplere bağlı olarak oluşan el titremesi her sıhhatli fertde görülebilir. Özellikle gözle görülemeyecek kadar hafiftir. Kaygı, korku, hipoglisemi, hipertiroid, ağır metal zehirlenmesi, ikazcı ilaçlar, alkol yoksunluğu, kafein, ya da ateşli hastalıklar sebebiyle titremenin şiddeti artabilir.

Esansiyel El Titremesi: Esansiyel tremor olarak isimlendirilenesansiyel el titremesi kas yorgunluğu dışında kalan normal dışı el titremesinin başlıca sebebidir. En çok 40 yaşından büyük erişkinlerde görülür ve genelde yavaş gelişme gösterir. Fakat titremenin kuvvetli yaş geliştikçe artar. Bazı hastalarda el titremesine baş titremesi ve yürüme zorluğu eşlik edebilir. Gerilim, ateşli hastalıklar, fiziksel zorlanma, düşük kan şekeri bu tip el titremesinin tetikleyicileri arasındadır. Büyük miktarda kalıtımsal olarak aileden miras kalır.

Parkinsonian El Titremesi: Bu tip el titremesi beynin hareketleri denetim eden seksiyonü hasar gördüğünde meydana çıkar. Parkinsonian el titremesi izole bir bulguli veya Parkinson hastalığının ilk sendromu olarak görülebilir. Parkinson hastalarının %25’inde bu tip el titremeleri ya da başka hareket arızaları görmekteyizdir. El titremesi dışında gerilim ve duygulanma eşliğinde şiddetlenen dudak titremesi, bacak titremesi gibi başka açıklanan meydana çıkabilir.

El Titremesinin Diğer Sebepleri: Alkolizm, alkol yoksunluğu ve aşırı alkol kullanımı sinir hücrelerinde zarara neden olduğundan el titremesine yol açabilir. Aşırı kafein kullanımı ya da ikazcı ilaçlar kasların seğirmesi ve el titremesi el titremesi sebepleri arasındadır. Kasların denetimini engel olan/tesirleyen hastalıklar, uykusuzluk, vitamin kusurları, yetersiz beslenme, magnezyum eksikliği, birtakım örümcek çeşitlerinin ısırması, karaciğer yetmezliğinin de el titremesine neden olduğu bilinmektedir.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.