Saç Nezlesi Nedir, Nasıl Geçer?

0

Saç nezlesi, bireyin baş derisinde ağrılı bir hisse sebep olan, ağrının bazen kaşıntı ve yanmaya da döndüğü bir hastalıktır.

Daha fazla kadınlarda görülen hastalığın, erkekleri tesirleme seviyesi bayanlara göre 3 kat daha düşük olarak belirlenmiş. Bunun sebebi, kadınların genelde daha uzun saçlı olması. “Prenses hastalığı” veya “Rapunzel hastalığı” isimleriyle de tanınan hastalığı tanımlamak için sunulan İki kuram var. İlk kurama göre, saç derisindeki kıl foliküllerini beynin sinir düzenine bağlayan sinirler, folikül üstünde kıl kalmayınca beyine “acı” mesajı gönderiyor. Bu hal, fantom sıra dışıite ağrısındaki (bedenden kesilen ya da olmayan bir organda hissedilen ağrı) gibi yapılıyor. Bir diğer kurama göreyse, bu hastalığa yakalanan insanların saç derileri aşırı titiz sinirlere sahip. Uzun saçlar sıkıca ve fazla zaman süresince toplu kaldığında bu hassasiyet yükseliyor ve saç kökleriyle saç derisinin yeterli oranda hava almaması, adına “at kuyruğu belirtisi” da denen hali meydana getiriyor.

Yapılan incelemeri göre, saç nezlesinin saç kayıbıyla yakından teması var. Ancak hangisinin bir ötekine neden bulunduğu konusu ile ilgili bir netlik bulunmuyor. Yani, saç nezlesi saç dökülmesine sebep olabildiği gibi, saç dökülmesi de saç nezlesini tetikleyebiliyor. Yapılan bir tetkik, saç dökülmesi sebebiyle hekime başvuran kadınların %34’ünün bunun yanı sıra saç köklerindeki ağrıdan da şikayetçi bulunduğunu söylüyor. (Kaynak: Willimann, Trueb)
Saç Nezlesi Neden Olur?

Saç derisinde iğnelenme, yoğun kaşıntı, yanma ve ağrı hissi uyandıran rahatsızlığın başlıca unsurunun, saçların fazla zaman sıkıca toplu tutulması bulunduğu düşünülüyor. Yukarıdan aşağıya doğru sıkıca bağlı tutulan saç, saç köklerinin ve derinin hava almasını zorlaştırıyor, derinin çekilmesine meydan veriyor, saç köklerini zorluyor ve kopmalara, dökülmelere neden oluyor.

Bir başka sebep ise, uzun saçların yıkandıktan sonra iyice kurutulmamasıdır. Genellikle soğuk havalarda ve yelda zarar görme riski çoğalan saç kökleri, güzelce kurutulmayıp ıslak bırakıldığında kuvvetinü kaybederek kaşıntıya ve dökülmeye neden olabiliyor.

Saçların çok sık fön vb. programlara maruz kalması ile saç biçimlendiricilerinin aşırı dozda ve çok sık tüketimi da saç nezlesini tetikleyen etkenlerden sasenesiyor. Fön, sıcak havanın deriyi tahriş etmesine, kozmetik ürünler ise derinin soğuk kalmasına sebep veriyor. Aynı biçimde, saçları birtakım boyalara alerjik olan insanlar da saç nezlesinden şikayetçi olabiliyor.

Düzensiz beslenme ile vitamin ve protein eksikliği de saç sağlığıy ile ilgilidir. Genellikle D vitamininin eksikliği, saçları güçsüzleştirerek saç nezlesinin önünü açıyor.

Doğrudan teması ispatlanmamış olsa da, saç nezlesinin depresyon, gerilim, obsesif kompülsif arıza ve kaygı gibi psikosomatik sebeplerle de meydana çıktığına dair bir görüş bulunmakta.

Saç nezlesi, doğum denetim hapı kullanan kadınlarda da ortaya gelebiliyor. Hapı bıraktıktan sonra bu ağrının sonlandığını dile getiren birçok kadın rapor edilmiş.
Saç Nezlesinin Bulguları Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Saç nezlesi olan şahıs, saç derisine dokunduğunda bir yaraya dokunurmuşçasına yanma ya da iğnelenme hisseder. Bu, rahatsızlığın ana sendromudur. Peşinden, saç diplerinde kızarma, yara oluşumu, saç dökülmesi ve kopmalar da başlayabilir. Rahatsızlığa sebep olan haller süratlice ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için yapılması gerekli olanlar alttaki gibi sıralanabilir (Rahatsızlığı olmayanlar da bu maddeleri tedbir kaliteninde aklında bulundurabilir)

Bu rahatsızlığın net ve belirli bir tedavisi bulunmaz. O yüzden, ilk önce rahatsızlığa sebep olan haller tespit edilip ortadan kaldırılmalıdır. Sorun tekrar de devam ederse, eksperlık kısmı dermatoloji olan bir hekime başvurmak lazım olur. Özellikle semptomlar şahıstan şahsa değişiklik göstereceğinden, rahatsızlığın ortadan kaldırılma tekniği de şahsa özel olacaktır.

Düzenli beslenmeye dikkat etmek gerekir. Yumurta, balık, et, süt gibi protein ve vitamin varlıklıi gıdalar tüketilerek saçın daha kuvvetli olmasına yardımcı olunmalıdır.

Sert ve süratli diyetlerden kaçınılmalıdır.

Yalnızca saç nezlesini değil, daha birçok hastalığı tetiklediği için gerilimden uzak durulmalıdır. Doktor denetiminde kullanılacak belli antidepresan ilaçların da saç derisine iyi geldiği belirlenmiştir.

Hormonal sorunlar de saç sağlığını tesirler. Vücudun yaşadığı hormonal dengesizliklikler hekim sayesinde giderilmelidir.

Saç bakımı yeterli olduğunu düşündüğü kadarı ile organik ürünlerle ve itinalı biçimde gerçekleştirilmelidir. Başta jöle olmak suretiyle, kozmetik ürünler aşırı dozda ve çok sık kullanılmamalıdır. Saçlar belirli meydana getiriyor natural durumuna bırakılmalıdır.

Saçların kurumasını önleyecek, nemlendirici kalitede şampuanlar seçilmelidir.

Çok sıcak ya da çok soğuk suyla duş alınmamalıdır. Saç derisi için ılık su en uygundir.

Saçlar yıkandıktan sonra kesinlikle havluyla heyetenmalı, sonrası da sıcaklığı yüksek olmayan bir saç kurutma makinesiyle kurutulmalıdır.

Duş alındıktan sonra 2-3 saat kadar süre ile dışarıya çıkılmamalıdır. Buna bilhassa soğuk havalarda daha fazla dikkat etmek gerekir. Eğer kesinlikle dışarı çıkılacaksa, saçların kuru olmasından emin olunmalı, baş ve boyun bölgesi için mevsime müsait koruyucu aksesuarlar kullanılmalıdır.

Saçlar zorlanarak taranmamalı, saç derisi çok sert biçimde kaşınmamalıdır.

Saç derisini zorlayacak ve sıkacak saç modelleri kullanılmamalı, saçlar sıkı bir biçimde toplanmamalıdır.

Saç derisine belli meydana getiriyor yumUşak bir biçimde masaj yapılması yarar olacaktır.

UYARI: Bu makaledeki veriler sadece eğitici kalite taşır. Hastaların seçenek tedavi tekniklerinden haberdar olması için yazılmıştır. Onİkiveri.com olarak, makalede verdiği bulguların netliği hakkındaki bir iddiada bulunmadığımızı ve rahatsızlığınız ile ilgili atacağınız ismimlarda mesuliyet kabul etmediğimizi balakanıze verirız. Rahatsızlığınıza bu makale ile tespit koymamanızı tavsiye eder, size İdeal tedavi tekniği için kesinlikle hekiminize başvurmanızı ehemmiyetle hatırlatırız.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.