Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır

0

Normal gebeliklerde, yumurtalıklarınız dölyatağı borusuna doğru bir yumurta gönderirler. Eğer gönderilen bu yumurta sperm ile karşılaşırsa, döllenen yumurta rahme doğru hareket etmektedir ve 9 ay süresince büyümesini sürdürür. Fakat her 50 hamilelikten birinde döllenen yumurta fallop tüplerinde kalır. Bu hale ise dış gebelik denmektedir. Çok ender hallerde ise döllenen yumurta yumurtalıklarınızdan birine veya rahim boynuna tutunabilir. Fakat her şartda, acil olarak müdahale edilmesi gereklidir. Dışarıda oluşmuş bir gebelikte rahme ulaştırmanın herhangi bir yolu olmaması nedeniyle hamileliği sonlanımsatmak tek alternatiftir.

Çok uzun süre geçmeden dış gebeliğin öğrenilmesi mühimdir, zira aksi takdirde fallop tüpleri zarar görebilir. Bu ise tüpün, ilerİki günlerde döllenebilecek bir yumurtanın rahme taşınması yeteneğini bozabilir. İhmal edilmiş bir dış gebelik annenin de yaşamını rizikoya sokabilir.

Dış Gebelik Bulguları Nelerdir?

*Vajinada hafif kanama

*Mide bulantısı ve ağrılı kusma

*Alt karında ağrı olmaya başlar. Embriyo geliştikçe ağrılar çoğalmaktadır.

*Karında keskin kramplar.

*Vücudunuzun bir yönünde ağrı

*Baş dönmesi veya güçsüzlük

*Çok erken kanda gebelik testi yaptırdıysanız 48 saat sonra bunun minimumİki katına çıkması lazım olur. Fakat katlanması yetersizse dış gebeliği gösterir.

*Omzunuzda, boynunuzda veya rektumda ağrı

*Fallop tüplerinin zarar görmesi halinde bayılmaya yol verebilecek kadar sert ağrı ve kanama

Dış gebeliğin tespit edilebilmesi biraz zor olabilir. Eğer semptomlarınız bu tür bir hali gösteriyorsa hekiminiz ultrason ile denetim etmeli ve kan testi isesasıdir.
Dış Gebeliğin Olası Sebepleri Nelerdir?

Dış gebeliğin sebeplerinden birisi döllenmiş yumurtayı rahme taşıyamayan, zarar görmüş fallop tüpleridir. Böylece döllenmiş yumurta fallop tüplerine veya diğer bir yere yerleşecektir.

Dış gebeliğe neyin yol açtığını bilemeyebilirsiniz, yalnız alçakta belirti edilen haller daha yüksek risk altında bulunduğunuzu gösterir.

*Bir doğum denetim tekniği olan spiral tüketimi
*Pelviste yaşanmış iltihaplı hastalık
*Bel soğukluğu gibi cinsel yöntemlerle bulaşan hastalıkların yaşanması
Fallop tüplerinde doğuştan gelen anormallik
*Geçmişte yaşanmış dış gebelik
*Tüplerin başarısız bir biçimde bağlanmış olması
*Doğurganlık ilaçlarının tüketimi
*Kısırlık tedavisi

Dış Gebeliğe Tıbbi Müdahele

Önemli olan dış gebeliğin erken tespit edilmesidir. Normal olmayan gebelikte 48 saatte beta HCG İki katına çıkmaz. Beta HCG sayısal değeri %100 veri vermeyebilir, bu nedenle ultrasonla da denetim edilmelidir. Tanısı erken mevzulabilen dış gebelik tıbbi medikal ilaçlarla da tedavi edilebilmektedir. Şimdilik batın içinde kanamaya başlamamış bir dış gebelikte belirli bir ilaç düşük dozlarda hastaya yapılır ve gebelik yok olur. Bu program hastanın haline göre kimi zaman tek sefer kimi zaman ise birkaç defa uygulanabilir.

Eğer hekiminiz fallop tüplerinin parçalandığından kuşkulenirse, kanamanın durdurulması için acil müdahale gerekecektir. Bazı hallerde fallop tüpleri ve yumurta zarar görmüş olabilir ve alınmaları gerekebilir.

Eğer fallop tüpleri parçalanmismi ise ve gebelik çok çok gelişmediyse, embriyonun menfaatilması ve zararın onarılması için tüpe zarar vermeden laparoskopik müdahale yeterli olabilir. Laparoskop küçük kesiklerle karna yerleştirilebilen ince ve elastik bir enstrümandır. Bu müdahale sırasında, fallop tüplerine küçük bir kesik atılarak, onlara zarar vermeyecek biçimde embriyo içerisinden menfaatilır. Bu müdahaleden sonra ise ek kan testleri ile dış gebeliğin tamamıyla kaybolduğuna emin olunur. Yapılacak kan testleri hamilelik esnasında imal edilen bir hormon olan HCG’nin civarını ölçecektir.

Arada sırada de kanama çok yoğunsa ve dış gebelik çok ilerlediyse laparoskopik cerrahi yerine direkt açık cerrahi ile hasta tedavi edilir.

Dış Gebeliğin Anne Adayı İçin Tehlikesi Var mıdır?

Adet tarihi geçtiğinde ve gebelik testi pozitifse hiçbir risk olmasa da anne adayı hekime gidip muayene olması gereklidir. Erken tespit halimda bir risk tablosu aşağı yukarı hiç yoktur. Fakat dış gebelik tespiti çok gecİkirse batın içerisinde kanama ve kan kayıbına bağlı şok ilerlemesi olabilir. Böyle bir halin en kötü neticesi ise anne adayının yaşamını kaybetmesi dahi olabilir.

Dış Gebelikte Tekrarlama Riski Var mıdır?

Bir kez dış gebelik yaşamış hastanın başka bayanlara göre yine dış gebelik geçirme riski daha yüksektir. Fakat tanı erken konursa tedavisi mümkün olabilir. Tabii bundan dış gebelik yaşamış bir bayanın normal biçimde gebe kalamayacağı anlaşılmamalıdır. Sadece miktarsal olarak riski büyüktür, bu da doktorlare hastayı daha yakından takip etme imkanı sağlar. Böylece gebeliği büyük ihtimalle normal bir gebelik olacaktır. Diğer türlü de çabucak müdahale edilebilecektir.

Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalınabilir mi?

Dış gebelik ardından tabii ki hamile kalınabilir. Genellikle dış gebeliğe erken tanı konmuş ve ilaçla müdahale edilmişse tüplerde tıkanma mümkünlülüğü aşağı yukarı hiç yoktur. Ya da laparoskopik tedaviyle tüp korunarak son verilmiş dış gebelikte de çok büyük sorunle karşılaşılmaz. Hatta tek tüpün alındığı hallerde bile geriye kalan başka tüp sıhhatli bulunduğu için rahat bir biçimde hamile kalınabilir. Birkaç kez dış gebelik yaşamış ve her İki tüpü de alınmış çok düşük bir takımda da tüp bebek tekniğiyle hastanın gebe kalması mümkün olabilir.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.