Kabızlığa Ne iyi Gelir?

0

Kabızlık; gıda lifi bakımından yetersiz beslenme, bedende yeterli oranda su bulunmaması, sindirimi zor, ağır yiyecekler, bağırsaklarda sindirime yardım eden “iyi” bakterilerin azlığı ve birtakım ilaçların fazla zaman tüketimi gibi sebeplerle yaşanabilir. Bu hallerde sindirim zorlaşır, dışkı bağırsaklardan basitçe atılamayacak kadar sertleşir. Uzun vakitli ve yineleyen kabızlık bağırsak problemlerinden hemoroide kadar birçok değişik rahatsızlığa yol açabilir.

Kabızlık hayatamak için ilk önce beslenmenizi planlamalisiniz. Kabızlığı giderici birtakım ilaçlar vardır yalnız bu tip ilaçların derli toplu tüketimi bağırsak tembelliğine neden olabilir. İlaçlar yerine beslenmenize kabızlığa iyi gelen besinleri eklemek daha sıhhatli bir çözüm olabilir. Genel olarak gıda lifi bakımından varlıklı besinler, su ve probiyotik gıdalar kabızlığa iyi gelir.
Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Gıda Lifi İçeren Besinlar: Besinların beden doğrulusunda sindirilmeyen veya yavaş sindirilen seksiyonleri olan gıda lifi suda çözünen ve çözünmeyen olarak İkiye ayrılır. Suda çözünen gıda lifi daha fazla zaman tok tutar ve bedenin besinlerden alınan vitamin ve mineralleri daha süratli emmesine yardım eder. Suda çözünmeyen gıda lifi ise dışkının bağırsaklardan daha acele geçip gitmesini sağlar ve böylece toksinlerin atılma prosesini süratlendirır.

Kabızlık veya ishal gibi sindirime bağlı problemlerden korunmak için her İki gıda lifini de kusursuz olarak almalıyız. Kabızlığa ne iyi gelir sorusunun ilk yanıtı “gıda lifi bakımından varlıklı bir beslenmedir” olabilir. Bazı ilaçlarla kabızlık geçici olarak giderilebilir yalnız bu ilaçlar kalıcı bir çözüm sunmaz ve fazla zaman kullanımda bağırsak tembelliğine yol açabilir.

Gıda lifi bakımından varlıklı buğday, çavdar, karalahana, lahana, kereviz, fasulye, kepekli tahıllar, kuru erik, muz, elma, çilek, armut, kivi, ceviz, kaju fıstığı ve fındık gibi gıdaları dengeli olarak tüketerek kabızlığı engellemeniz mümkün olabilir.
Kabızlık ve Su Tüketimi

Dışkının bağırsaklardan basit geçebilmesi için belli bir kıvamda olması lazım olur. Bu kıvam, gıda lifi dışında büyük ölçüde tükettiğimiz su seviyesiyla yakından alakalıdır. Yeterince su içmiyorsanız dışkı sertleşir ve bağırsaklardan geçmesi zorlaşır. Bunu engellemek için eksprlerin tavsiyesi günde 8 su bardağı su içilmesidir. Bunun yanı sıra sulu meyve ve sebzeler tüketerek, bitkisel çaylar içerek bedeninizdeki su seviyesinı arttırabilirsiniz.
Faydalı Bakteriler ve Sindirim

Sıhhatlı bir sindirim bağırsaklarda tespit edilen yararlı bakterilerin adedina bağlıdır. Bağırsaklardaki bu bakteriler besinlerin dağılmasına ve sindirilmesine yardım eder. Bakteri adedi azaldığında sindirim zorlaşır ve kabızlık görülebilir. Yoğurt ve probiyotik besinler (kefir) gibi bu bakterilere destek olur ve adetlerinin azalmasını engel olur. Genellikle antibiyotik kullananların kabızlıktan korunmak için daha fazla yoğurt tüketmeleri tavsite edilir.
Kabızlığa İyi Gelen Çaylar

Bazı bitki çayları müshil tesiri oluşturarak kabızlık için geçici bir çözüm olarak kullanmak mümkün. Sinameki başta olmak suretiyle kekik, nane ve rezene çayları kabızlığa karşı tavsiye edilmektedir. Fakat bu çayların uzun süreli kullanımı bağırsak tembelliğine yol açabilir ve bu çaylar içilmediğinde kısa vakit içinde yine kabızlık görülebilir.
Düzenli Egzersiz

Düzenli egzersiz minimumgıda lifi bakımından varlıklı beslenme, yeterli su içme, kabızlığa iyi gelen bitkisel çaylar kadar tesirli bir çözüm tekniğidir. Düzenli egzersiz kan dolaşımına iyi gelir ve bağırsak faaliyetlerini tertipler. Kabızlıktan kurtulmak için ağır egzersizlere gereksiniminiz yoktur, tempolu 30 dakika yürümek ve bunu haftada minimum3 gün gerçekleştirmek tuvalete çıkmanızı basitleştirecektır.
Kabızlıktan Kurtulmanız İçin Bazı Öneriler

Diyetinize yeterli oranda lifli besin ekleyin, böylelikle dışkınız daha yumUşak olacaktır. En iyi lif kaynaklarından birtakımları brüksel lahanası, havuç, kuşkonmaz, taze meyveler, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru kayısı, mısır gevreği, ekmek ve kahverengi pirinçte bulunan kepek ve başka tam tahıllar.

Kabızlık sorunu yaşadığınız vakitde peynir, başka süt ürünleri, işlenmiş besinler ve et gibi yağ bakımından varlıklı, lif bakımından yoksul olan besinlerden uzak durun. Bu tarz gıda maddeleri kabızlığınızı kötüleştirebilir.

Düzenli olarak egzersiz yapın. Unutmayın ki bedeninizi dinamik tutmak bağırsaklarınızı da dinamik tutacaktır.

Sabah kahvaltı etmeden evvel bir yemek kaşığı zeytinyağı içmek, bir bardak ılık suyun içerisine bir limonu sıkıp içmek, günde 1-2 bardak kahve tüketmek, sabah ve akşam olmak suretiyle günde İki bardak kuru erik suyu içmek veya her gün birkaç adet kuru erik yemek gibi teknikler kabızlığa iyi gelmektedir. Fakat kuşkusuz şunların hepsi tavsiye kalitenindedir, tespit veya tedavi hedefli kullanılması tavsiyelmemektedir.

Kabızlık sorununde ilk başvuracağınız şey laksatifler olmasın. Fakat diyetinize yeterli lif ekleyip, belirli besinlerden kaçınıp, yeterli oranda su tüketip, egzersiz yaptıktan sonra herhangi bir düzelme olmuyorsa laksatiflere müracaat edin. Fakat bu halde bile evvel hekiminize danışın ve hangi ürünün sizin için müsait olacağını öğrenin. Hem de kabızlığınızın sebebi kullanmakta bulunduğunuz bir ilaç da olabilir ve bu nedenden dolayı de hekiminize danışmanız mühimdir. Böyle bir halde kullanmakta bulunduğunuz ilacı bırakmanız şikayetinizin ortadan uyanmasını sağlayabilir.

Unutmayın ki laksatiflerin kısa vadeli tüketimi tavsiye edilmektedir. Fakat bırakacağınız vakit da hekiminizun tavsiyesi mühimdir. Çünkü birden bırakmanız da tavsiyelmemektedir.

Tuvalete gitmeniz gerektiğinde kesinlikle gidin. Çünkü tuvalete gitmeyi ertelemeniz de kabızlık sorununı kötüleştirebilir.

Kabızlığı görmezden gelmeyin, zira tedavi edilmeyen kabızlık daha büyük sorunlara neden olabilir.

Eğer karın ağrısı çekiyorsanız, dışkınızda kan var ise, açıklanamayan bir kilo kayıbı yaşıyorsanız, 3 haftayı aşkın vakitdir tedbirler almanıza karşın kabızlık geçmiyorsa veya dışkıya çıkma kuvvetinüz yoksa kesinlikle hekime görünün.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.