Leylak Yağının Faydaları ve Kullanımı

0

Leylak, Zeytingiller (Oleaceae) familyasının, 20’ye yakın çeşidi olan, bahçe ve park süslemesinde sıkça sarfedilen, soğuğa çok sağlam bitkilere verdiği ortak addır. 3-4 metreye kadar uzayan leylakların ana yurtı Doğu Asya ile Avrupa’dır. Daha fazla kuru ve kayalık yerlerde ve kireçli topraklar üstünde yetiştirilir.

İlkbaharda salkım biçiminde çiçek açan bu güzel kokulu süs bitkisi, parlakça yeşil renkli, kıyıları düz veya kalp biçimini almış yapraklara sahiptir. Dalları bir senelik olan bitkinin çiçekleri, hem bahçe süslemesinde hatta kesme çiçekçilikte kullanmak mümkün. Melezleme yöntemi ile, basitkat veya katmerli ve birçok renkte (beyaz, pembe, kırmızı, mor tonları, ebruli, krem) çiçek açan çoğu çeşidi elde edilmiştir.

Hem yaprakları hatta çiçekleri kullanılabilen leylağın çiçek açma süreyi Nisan ve Mayıs aylarıdır. Baharın gelişinin de müjdecisi olan leylağın çok hoş bir kokusu bulunmaktadır. Çiçekleri, gölgede veya 50 dereceye ayarlanmış fırınlarda kurutulabilir. Kuru durumu yeşil renkli, kokusuz ve acı tatta olur.

Kabızlığı gideren, iştah açan, ateş ve kurt düşüren leylak, bedenden toksik maddelerin atılmasına da yardımcı olur. Hem de, Romatizmal ağrılar ile kas ağrılarını gideren ve siyatik ağrılarını hafifleten tesir de gösterir. Bütün bu özellikleri, çiçeklerinden çıkarılan yağında da yer alır.
Leylak Yağı Nedir, Nasıl Elde Edilir?

Leylak yağının çiçeklerinden elde ettikleri eterli yağın adı leylak yağıdır. Leylak bitkisine dair saydığımız yararların tamamı leylak yağında da yer alır. Pek çok kozmetik ürününün de içinde olan leylak yağı, cilt bakımı konusu ile ilgili da tesirlidir. Hoş kokusu ve rahatlatıcı tesiri sebebiyle bilhassa cilt losyonlarında, temizlik gereçlerida, şampuanlarda tüketilir. Kimyasal temizlik malzemelerinin bünyesinde de leylak yağına yer verilir.

Leylak yağının tüketimine 19. asırda başlanmıştır. Amerika’da öncelikle bağırsak kurtlarını yok etmek için vermifüj olarak sarfedilen leylak yağı, antiperiyodik bir sürüik şeklinde de fonksiyon görerek birtakım rahatsızlıkların yine yine ortaya gelmesini engel olan bir ilaç olarak görülmüştür.

Leylak Yağının İçeriği: E grubu izomenik hidrokarbon leylak yağının ana maddesidir. Bununla eş güdümlü, yağın içinde benzil metil eter de yer alır.
Leylak Yağı Nasıl Kullanılır?

Harici Kullanım

Leylak yağı daha fazla haricen tüketilir. Suyla seyreltilerek veya tatlı badem ya da keten yağı gibi diğer bir baz yağ ile karıştırılarak masaj tekniğiyle cilde sürülebilir.
Zihinsel nimetlerinden yararlanmak için kokusu da kullanmak mümkün. Hem ruhsal rahatlamayı harekete geçirir hatta bulunulan bölgeın temiz ve hoş kokmasını sağlar. Bu nedenle, uyur iken evvel yastığa veya pijamaya bir damla damlatılabilir, yoga ve meditasyon esnasında konsantrasyon artırıcı koku olarak, masaj sırasında diğer yağlarla karıştırılarak aRomatik yağ olarak sürülebilir, bir de tercihe göre sevilen diğer kokularla karıştırılarak veya tek başına sprey formunda ev/oda parfümü niyetine kullanmak mümkün.

Dahili Kullanım

Leylak yağının dahilen tüketimi da söz hususudur. Fakat şayet evde yapılmismi ise, dışarıdan alınan ürünün üstünde dahili tüketiminin bulunduğuna dair bir not aranmalıdır. Eğer saniyesel olarak üretildiyse, dahili tüketimi mutlaka tavsiye edilmez. Tamamen organik olarak üretilmiş, şişesinde dahili kullanıma uygun bulunduğu not edilmiş bir leylak yağı kullanılmalıdır.
Dahili olarak kullanılacaksa, günde 3-4 damla oranında tüketilmesi müsaitdur. Tek başına değil, bir fincan suya veya çaya, ya dahut bala damlatılarak içilmesi tavsiye edilir. Yüksek oranda tüketilmesi sağlığa zarar verme olsılığı nedeniyle önerilmez.

Leylak Yağının Genel Faydaları

Antioksidandır.
Antiseptiktir.
Antiperiyodik bir sürüik kalitenindedir. Yani birtakım rahatsızlıkların yine yine meydana çıkmasına önler.
Antifungaldir. Mantar bulaşmalarını geçirir.
Genel olarak bedendeki iltihaplanmaları engellemeye yardımcı olur.
Bakterilerle muhabereır.
C vitamini varlıklıidir.
Gut hastalığının şikayetlerini azaltır.
Ateşi düşürmeye yardımcı olur.
Ateşli hastalıklarda terletmeye yardımcı olur.
Sıtma hastalığının tedavisinde tesir gösterir. Hem de bu hastalığın meydana çıkmasını da önleyici tesir gösterir.
Buhar tekniğiyle kullanıldığında bronşit ve astımı geçirmek konusu ile ilgili etkindır.
Karna masaj yapılarak sürüldüğünde kadınlardaki regl tertipsizliklerini gidermeye yardımcı olur.
Ayak ve genel beden kokularını geçirmeye yardımcı olur. Bu tesiri için ayakların yıkandığı suya veya duşta sarfedilen suya birkaç damla damlatılabilir.
Fiziksel tesirinin beraberinde, zihinsel ve ruhsal manada da rahatlatıcı tesir gösterir.
Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal problemleri tedavi edici özellik gösterir.
Konsantrasyonu ve motivasyonu artırır.

Leylak Yağının Cilde Faydaları

Yüzdeki kırışıklıkları ve çizgileri azaltmaya yardımcı olur.
Yaşlanmanın tesirlerini azaltarak cildin daha fazla zaman genç görünmesini sağlar.
Cildin sarkmasına önler.
Cildi nemlendirmeye yardımcı olur.
Cilde canlılık ve ışıltı kazandırır.
Cildin yorgun görünmesinin önüne geçerek ona enerji pompalar.
Pek çok bitkisel yağ gibi, leylak yağı da natural nemlendiriciler arasındadır.
Ciltteki yaraları tedavi edici tesir gösterir.
Cilt ve deri hastalıklarının tedavisinde az da olsa yararı söz hususudur.
Yaraları ve sıyrıkları geçirmeye yardımcı olur. Fakat sadece kolay yaralar üstünde uygulanmalıdır. Derin kesikler için müsait değildir.
Cilt üstündeki kızarıklıkları alır.
Güneş yanığını süratlice tedavi eder.

Leylak Yağının Sindirime ve Mideye Olan Faydaları:

Vücuttaki toksik maddeleri atmak konusu ile ilgili tesir gösterir.
Bilhassa, kurt düşürmek için birebirdir.
Mideyi rahatlatmaya yardım eder.
Mide ve bağırsak bezlerini çalıştırıcı tesir gösterir.
Gaz söktürmeye fayda.
İdrarı artırmaya ve sökmeye yardımcı olur.
İştah açar.

Leylak Yağının Ağrı Kesici Etkisi:

Romatizmal ve eklem ağrıları geçirmeye yardım eder.
Kramplara iyi gelir.
Siyatik ağrıları giderir.
Adele ve kas ağrılarını hafifletir.

Evde Nasıl Pratik Şekilde Leylak Yağı Yapılır?

Leylak yağı, su buharı damıtımı tekniğiyle yapılır. Siz de leylak bitkisinin çiçekleri ve kuru yapraklarını kullanarak evde kolay bir biçimde leylak yağı yapılabilirsiniz. İşte bu yağın yapımı için ihtiyaç duyduğunuz malzemeler.

Leylak yağı için lüzumlu malzemeler:

Taze leylak çiçekleri
Temiz bir tülbent
Temiz ve genişçe cam kase
2 bardak su

Leylak Yağının Yapımı

Topladığınız leylak çiçeklerini, ince dallarından kopararak ayırın.

Genişçe bir cam kasenin üstüne temiz tülbent yerleştirin.

Dallarından ayırdığınız küçücük leylak çiçeklerini tülbentin üstüne koyun ve üstüne İki bardak su ek edin. Leylak çiçeklerinin tamamıyla suyun içerisinde olmasından emin olun.

Kabın ağzını kapatarak 1 gece süresince bekleyin.

Ertesi gün, tülbendi uçlarından birleştirerek içerisindeki leylakla eş güdümlü kabın içerisinden alın ve tülbendin ağzını bağlayın.

Kapta kalan suyu bir tencereye alarak iyice kaynatın.

İçi leylak çiçeği dolu ağzı bağlı tülbendi kaynamış suyun içine yerleştirin ve 1 saate yakın süre ile daha kaynatmaya devam edin.

Kaynama prosedüründe sonra tencereyi içerisindeki malzemelere hiç dokunmadan soğumaya bırakın.

Karışımı bir şişeye doldurun ve içine 5 damla gliserin damlatın.

Karışımı sıkı bir biçimde çalkalayın ve serin bir bölgeda muhafaza edin.

Dilerseniz, bütün bu prosedürü, karışıma zeytinyağı ekleyerek de gerçekleştirebilirisiniz.

ÖNEMLİ:

Leylak çiçeğine gibi bitkilere alerjiniz varsa leylak yağı kullanmayın. Hassas ciltlerde deri bulaşmalarına neden olabilir. Cildin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir.

Harici olarak kullanımdan evvel seyreltmeyi unutmamalısınız.

Harici kullanımdan evvel bedeninizin küçük bir noktasında deneme yaparak alerjik tepki geliştirip geliştirmediğinizi denetim edin.

Bu yağı kullandıktan sonra cildinizde bir alerjik tepkiun geliştiğini fark ederseniz, leylak yağını kullanmayı ivedilikle bırakın ve bir doktora müracaat edin.

Leylak yağını dahili olarak kullanacaksınız, kullandığınız yağın organik ve dahili kullanıma müsait olmasından emin olun. Bazı yağlar sadece harici kullanıma müsait olarak üretilir ve saniyesel üretimi nedeniyle içerisinde birçok zararlı kimyasal barındırmakır. Bu özellikteki yağları mutlaka dahili olarak kullanmayın.

Aşırı oranda ve çok sık kullanmayın.

Bir hastalık nedeniyle ilaç tüketiyorsanız ya da bir cilt rahatsızlığınız söz hususuysa, leylak yağını kullanmadan evvel kesinlikle doktorunuza danışın.

Leylak çekirdeği yağını hamilelik ve emzirme proseslerinde kullanmayın. Kullanmak dilerseniz de evvel hekiminize sorup fikirinü alın.

Bebeklere ve çocuklara kullandırmayın.

Leylak yağını oda ısısında ve kuru yerde muhafaza etmeye ilgi edin.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.