Saçkıran Nedir
Kaş, kirpik, saç derisi ve vücuttaki diğer tüylü bölgelerde ortaya çıkan kıl kaybına saçkıran adı verilir. Tıp dilinde ‘alopesi areata’ olarak adlandırılır. Saçkıran bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve otoimmün hastalıklar arasında yer alır. Saçkıran olan kişilerin saç derisinde bozuk para ve yama şeklinde tüy dökülmesi görülür. Saçkıran yalnız bir bölgede görülebildiği gibi vücudun tüm bölgelerinde de görülebilir. Saçkırana çoğunlukla çocuklarda ve yetişkinlerde rastlanır. Ayrıca 20 yaş altı kişilerde daha sık görüldüğü de tespit edilmiştir. Saçkırana mantar neden olur ve genetik bir hastalıktır.
Stres saçkırana yol açabilmektedir
Saçkıranın nedenleri; bağışıklık sistemi, genler ve strestir. Beslenmeyle herhangi bir ilgisi yoktur. Saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir.
Saçkıranın belirtileri; saçkıranın başlangıcı sivilce ve küçük kabarcık gibi görünümlerle olur. Daha sonra ise halka biçiminde yayılma ve genişleme görülür. Saç dökülmesi başlangıçta geçicidir ancak kısa sürede tedavi edilmezse kalıcı kelliğe neden olabilir. Saçkıranın olduğu bölgede saçlar kırılgan ve zayıf bir durum alır. Nadiren bu bölgede sarımsı cilt lekeleri ortaya çıkar.
Saçkıranla baş etmek için diğer hastalarla iletişim kurulmalı, hastalık hakkında olabildiğince bilgi toplanmalı, saç kaybı yüzünden moral kaybedilmemeli ve bir uzmana başvurulmalıdır.
Saçkıranın 3 farklı çeşidi vardır
Saçkıranın üç farklı tipi bulunmaktadır, bunlar; Alopecia Areata, Alopecia Totalis ve Alopesi Universalisdir. Alopecia Areata, saçlarda bir ya da birden fazla noktada dökülme olmasıdır. Alopecia Totalis saçlı deriyi etkileyerek saçların tamamen dökülmesine sebep olan saçkıran tipidir. Alopecia Universalis ise vücudun her yerinde kılların dökülmesine neden olur.
Saçkıranın tedavi süreci 2 ay ile 1 yıl arasında sürmektedir. İğne tedavisi saçkıranın tedavisi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Öte yandan saçsız bölgeye kortizon enjekte edilmesi saçların çıkmasını hızlandırmaktadır.