ABD’yi Vuran Hortumların Özellikleri
Oklahoma Şehri’nde ciddi bir tahribat yapan hortum, ABD’de ciddi bir paniğe neden oldu. Tarih boyunca en büyük yıkımları meydana getiren hortumlardan birisi haline geldi. Saatte 500 km’lik bir hıza ulaşan hortum, 1999 senesinde ülkeyi sarsan hortumla aynı bölgeyi vurmuş oldu. Hava koşullarından büyük zarar yol açan hortumlar, pek de tahmin edilemeyen özelliklere sahipler. ABD’nin bulunduğu coğrafya, hortumların meydana gelmesi için uygun bir alan olarak biliniyor. Dünya genelinde meydana gelen hortumların yaklaşık olarak dörtte üçlük kısmı Kuzey Amerika’da oluyor. Yine bunlara arasındaki en büyük kısmı ise “Hortum Geçidi” olarak nitelenen iç kesimlerde meydana geliyor. “Hortum geçidi” şeklinde adlandırılan bu alan aslında, sınırları pek de belli olmayan bir bölgeye işaret ediyor. Genel manada Teksas’da görülen bu hava olayları, daha kuzeyde olan Kansas’ta çok daha şiddetli bir hal alıyor.
Meksika Körfezi üzerinden sıcak havanın nemle beraber gelmesi ile Rocky Dağları’ndan esen soğuk ve kuru hava karşılaşması, bu tür doğa olaylarına neden oluyor. Sıklıkla fırtınaya casino nende olan bu karşılaşmalar, kimi zaman hortumlara dönüşüyor. Bunun için “Süper Hücreler” şeklinde tanımlanan fırtınalar gerekiyor.
Melbourne Üniversitesi”nden Todd Lane “Süper hücreler, hem yukarıya doğru hız alan hem de dönen hava sütunlarının oluşmasına neden oluyor. Rüzgarın yüzeye yaklaşması da bu sütunların dönmesine yardım ediyor. Hortum girdabı da bu şekilde oluşuyor” şeklinde, bu doğa olayı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Todd Lane, hortumlar tarafından meydana gelen hasarların, girdap ve sert rüzgara bağlı olarak havalanan enkazlardan kaynaklandığını söyledi. Bu “Süper Hücreler” arasında ise hangisinin büyük şiddetli hortumlara neden olduğu ise belirsiz durumda. Fırtınalara verilen değerler 1 ile 5 arasında bir ölçüme sahip durumda. Hortumların çok daha şiddetli şekillerde hissedildiği dönemlerden bahsetmek de mümkün. Hortumların ne denli hasar verdikleri; yıkıcı güce, ne kadar süre boyunca etkili olduğuna ve yerleşim yerine göre değişiklik gösterebiliyor.