Kafeindeki Mucize
Kafeinin arıların hafızasını güçlendirdiği ve böylece tozlaşmanın daha etkili hale geldiği belirtildi. İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden Geraldine Wright ve ekibi kahve limon portakal ve greyfurt ağaçlarının çiçeklerinin nektarında kafeinin doğal halde bulunmasından yola çıkarak arıları bu nektara benzer kafein içeren şekerli sıvıyla beslediler.
Araştırmacılar söz konusu sıvı ile beslenen bu arıların çiçeklerin kokusunu 3 kat daha iyi hatırladığını ve çiçeklere geri döndüğünü gördüler.
Bilim insanlarının kafeinin arılardaki hatırlama etkisinin 24 saat sürdüğünü ve hatta bazı arıların çiçeklerin kokusunu 3 güne kadar hatırlayabildiğini belirttiler.
Wright hızlı hareket eden arılar için kokuyu hatırlamanın zor olduğunu ifade etti. Araştırma sonuçlarının kafein sayesinde arıların çiçeklerin nerede bulunduğunu ezberleyebildiğini gösterdiğine ve kafein içeren nektarla beslenen arıların daha fazla nektar ararken daha iyi tozlaşma sağladığına dikkatini çekiyor. Turunçgiller ve kahve ağaçlarında kafein dozunun düşük olmasına rağmen arıların hafızasının güçlendiği vurgulanmakta. Bitkilerin kafeini bazı böceklerden kendilerini uzak tutmak için kimyasal savunma aracı olarak kullandığı da bildirilmiş durumda.
Amerikan Science dergisinde yapılan ve yayınlanmış olan araştırma sonuçlarında kafeinin insan beynini nasıl etkilediğini ve çalışırken insanların neden kahve içtiğini anlamaya yardımcı olduğu da kaydedilmiş oldu.