Özel Güvenlik Sertifikası Nedir?

0

Özel güvenlik sertifikası, kişilerin ya da çeşitli kurumların can güvenliğini, mal güvenliğini ve benzeri elzem güvenliklerini sağlamak amacı ile; özel güvenlik görevlilerine verilen sertifikadır. Özel güvenlik görevlileri, bu sertifikaya ancak ve ancak belli şartlar altında, belli mülakatlara girerek ve aldıkları eğitim akabinde sahip olabilirler. Bu mülakatlardan başarıyla çıkan ve bir süre sonra sertifikasına sahip olan özel güvenlik görevlisi, kolay bir şekilde herhangi bir kurumda özel güvenlik görevlisi olarak çalışabilmektedir. Özel güvenlik sertifikaları, günümüzde serbest ve kazançlı bir iş fikri olması ile beraber, oldukça da fazla açığı bulunan bir iş tipidir. Özel güvenlik firmalarının personel açığını kapatmak amacı ile sürekli bu eğitimleri ve seminerleri verdiğini bilmekteyiz.

Özel Güvenlik Sertifikasını Nasıl Alabilirim?

Özel güvenlik sertifikasını almak için belli başlı şartları sağlamanız gerekiyor öncelikle. Bunlardan ilki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Eğer, Türk kimliğiniz yok ise herhangi bir yerde özel güvenlik görevlisi sıfatı ile çalışamazsınız, en azından Türkiye sınırları içerisinde.

İkinci durum ise, silahsız görev yapacak olan güvenlik görevlisinin on sekiz yaşını doldurması, silahlı görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin ise 21 yaşını doldurması beklenmektedir. Aksi durumda, herhangi bir şekilde güvenlik sertifikası eğitimlerine katılamazlar.

Üçüncü durum, bireyin herhangi bir akli ya da fiziki hasarının bulunmaması halidir. Bulunması durumunda özel güvenlik olamamaktadır.

Dördüncü durum, yine sabıkası bulunmama halidir. Bu konuda son yıllarda biraz değişime giden kanunlar ve yasalar, özel güvenlik görevlisi adayının bir yıldan az şekilde sabıkası varsa; bunu es geçebilmektedirler. Aynı şekilde, herhangi bir biçimde suça destek ya da yataklık etmemesi de kanunen temiz olmasının gereklerinden bir tanesidir.

Eğitim Süreci Nasıl İşliyor?

İçişleri bakanlığının izni ile açılan kurumlar akabinde yürüyen özel güvenlik görevlisi eğitimi, hemen hemen her ehliyet ya da özel okul gibi kurumlarda verilmektedir. Bu kurumlarda, teorik ve pratik olmak üzere toplamda 120 ders saatini doldurmuş olmak gerekir. Belli bir ücretle kaydolacağınız bu kurumlarda doldurduğunuz ders saatlerinden sonra, olay yeri inceleme, kişi koruma, kendini kollama gibi pratikte ve teorikte işinize yarayabilecek eğitimlerden geçersiniz. Bu kursları tamamlayan her birey ise, özel güvenlik sınavına hak kazanmaktadır.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.