Sosyal Medya Bağımlısı mıyım?
Zaman içinde, en çok bağımlısı olduğumuz sosyal medya, bütün günümüzün bir kısmını öldürmekle geçiyor. Her şeyin fazlası oldukça zarar verir insanoğluna. Yemeğin fazlası, kilo, suyun fazlası karın ağrısına sebep olur. Bunu şöyle düşünün, bir insan olduğundan fazla, bilgisayarda çok fazla zaman geçirdiği vakit, farkına varmadan bağımlısı olur.
Bu da onu n hayatının en güzel kısımlarını elinden alarak, yapması gerektiği önemli işlerini her seferinde ertelemek zorunda kalır. Özellik facebook ve twitter de geçirilen vakit, yapılan paylaşımlar, sürekli artış göstermektedir. Mesela, insanların takıldığı nokta, acaba ne kadar takipçilerim olur, ya da ne kadar beğeni toplarım. Atıkları bir paylaşım sonrası, ikide bir ona bakma gereksinimi duyarlar. Bu da genel olarak onların bağımlı bir birey olmasına vesile olur. Takıntılarımızı artık bir kenara bırakıp, gerçek hayatta var olanlarında kıymetini bilmek en doğrusu olacaktır. Bazen kendi kendimize şu soruyu sorarız: Sosyal Medya Bağımlısı mıyım? Olur. Bunun cevabı yine bizlerde gizlidir. Eğer günümüzün yarısını bu tür sitelerde geçiriyor isek, bağımlı olmuşuz demektir.
Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl kurtuluruz?
Özelikle küçük yaşta ki çocukların bağımlı olması demek, okul hayatlarında başarısızlık ile sonuçlanır. Bu yüzden, çocuğunuzu ne kadar sanal ortamlardan uzak tutarsanız ona ancak iyilikte bulunmuş olursunuz. Bu yüzden çocuğunuzu küçük yaşlarda bilgisayar bağımlısı olmasına izin vermeyin. Bilgisayarın ve sosyal medyaların aslında bir çocuk için ne kadar zararlı ve güvensiz ortamlar olduğunun bilincine varmanız gerekmektedir.
Peki, biz yetişkinleri bile kendinden alan, günümüzün yarısını elimizden alıp, işlerimizi yarım bırakmamıza sebebiyet veren, Sosyal Medya Bağımlılığından Nasıl kurtuluruz? Bunun cevabı yine kendimizde gizlidir. Beynimizi sürekli dayatılmış içine sokan bu bağımlılıktan ancak, kendimizi sınırlamak ile kurtuluruz. Eğer kafamızda hayır sorusunu empoze edebiliyor isek, sınırın dışına da çıkmamayı hedeflemiş oluruz. Özellikle çocuklar anne ve babalarını bilgisayar başında gördükleri vakit, neden bana izin verilmiyor diyerek bir baskı oluşturuyor kendisinde. Eğer ebeveyn örnek olmaz ise, çocuğun bu bağımlılığı sürecektir. Önce kendinizi, daha sonra çocuğunuzu bu bağımlılıktan uzaklaştırmayı bilmelisiniz. Düzenli, planlı bir gün yakalamak için, hedef çok önemli rol oynamaktadır.