4,5 G Telefonumu Yavaşlatır mı?
4,5 G, geleceği konuşulduğu günden bu yana; türlü sansasyon haberlerinin malzemesi oldu. Türkiye’nin altyapı kaynağının uzun bir sürede hazırlanması ve hatta bu kaynakların yöneltilmesi hususunda yine birkaç yıl alacak bir çalışma için bu kadar sansasyonun fazla olmasının tek sebebi ise; Nisan ayında, çalışmaların başlamasına karar verilmesi. Özellikle, Avea; Türk Telekom olduktan sonra yapacağı çalışmaları açıklarken 4,5 G hakkında oldukça net konuşarak önümüzdeki aylarda hızlı bir şekilde çalışmaların başlatılacağına ve bu konuda ilk olacaklarına dair sözü vermişti. 4,5 G ile, 300-450 MBPS arasında hıza sahip olabilecek, bunun yanında kaliteli arama, bağlanma, hızlı internet gibi deneyimleri de yaşayacağız. 1 Nisan 2016’dan itibaren hayatımızda kalıcı bir yer edinecek 4,5 G için ihaleler; geçtiğimiz yıllarda başlamış, ardından iptal edilip tekrar başlatılmıştı.
Peki, sahip olduğu pek çok avantajın yanında nedir bu 4,5 G’nin dezavantajları?
Kotayı Canavarca Harcama
Evet, kota meselesi hemen herkesin dilinde büyük bir ayrıcalığa sahip zira Türkiye henüz kotasız bir internet sistemine geçebilmiş değil özellikle mobil safhasında. Bu tür durumlarda ise devreye tamamı ile üçüncü parti uygulamaların ya da operatörlerin akıllı sınırlandırmaları giriyor. Bu sınırlandırmalar olmaz ise, kotamızda aşma yaşayabiliyoruz. Bunu 4,5 G ile yaşamamamız ise neredeyse imkansız. Zira, bu kadar hızlı bir bağlantıda 3 GB gibi bir internet paketi asla size yetmeyecektir. Bu tür durumlarda ise ek paket ya da kullanmama durumu devreye girebilir.
Telefonda Yavaşlama
Bu, biraz 3 G ile 4,5 G bağlantısının çakışmasından mütevellit olacak. 3 G kullanan bir kullanıcı kolay bir şekilde aynı bağlantıya sahip biri ile görüşebilirken, çapraz görüşmelerde; 3 saniye gibi bir gecikme ile bağlantı problemi oluşabilecek. Çapraz eşleşmelerde yaşanan bu çakışmalara 4,5 G’ye tam olarak geçildiğinde çözülmesine kesin gözü ile bakılıyor ancak bu durumun 2020’ye kadar sürebilmesi de mümkün. Bu durumun çözümü, altyapıların ne kadar hızlı hazırlanıp entegre edilmesine bağlı olarak değişim gösterebilir.
Elbette, bu yavaşlama sadece aramalarda olacak ve internet aynı biçimde 4,5 G hızına kavuşmaya, son hızla devam edecek. Hem, 3 saniye gibi bir süre de o kadar önem teşkil edecek bir zaman kaybı değil.