Sosyal Fobi ve Tedavisi

0

sosyal-fobiİngiltere’de bulunan East Anglia Üniversitesi tarafından geliştirilen terapiye göre, sosyal anksiyete bozukluğu olan kişiler, sanal ortamda kendilerini izleyerek, bu rahatsızlığın üstesinden gelmeye çalışıyor. Yeni ortaya çıkarılmış olan bir görüntü teknolojisi sayesinde, sanal bir sosyalleşme alanı oluşturuluyor. Sosyal anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler için özel olarak geliştirilen sitem, kişilerin kendilerini gözlemlemesi konusunda da önemli bir yardım sağlıyor.

Örnek olarak sanal bir bar ortamı ve arkadaş grubu oluşturularak, kişinin kendi davranışlarını izlemesi ile çalışma başlıyor. Bu tür sosyalleşme alanlarından yüzlerce hazırlanarak, değişik kombinasyonlarda sunuluyor. Farklı senaryolara sahip durumlara göre sosyal fobiye sahip olan bireyin tüm davranışları, gözlemleniyor. Sosyal anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler, sosyal ortamlarda izlendiklerini, kendileri ile ilgili düşünceler ve eleştirel yaklaşımlar bulunduğu fikrine sahiptir. Bu durum aşırı derecede kaygı oluşmasına ve bu kaygı bozukluğunun da bu alanlardan kaçışa neden olduğu bilinmektedir.  Sosyal bir ortamda bulunma düşüncesinin bile ciddi manada kaygı verici olduğu durumlar yaşanırken, bu rahatsızlığın tedavisinde sanal ve yapaya şekilde oluşturulan sosyal ortamlardan yararlanılıyor.

Bu senaryolardan birisinde yer alan katılımcılar, çeşitli iletişim biçimleri ile kişilerle etkileşime geçiyor. Daha sonra ise bu kişiler kendi davranışlarını izliyor. Norwich Tıp Fakültesi’nden Dr. Lina Gega, sosyal ortamlara giren sosyal fobi sahibi kişilerin, gerçekten bu tür alanlarda kaygıya kapıldıklarını ve başkalarının kendileri ile ilgili fikirlerinden rahatsızlık duyduklarını açıkladı.

Dr. Gega, sanal ortamların yaratılmasının, bu tür insanları gözlemlemede doğru bir adım olduğunu ve kişilerin de kendilerini izleyerek çok daha sağlıklı sonuçların alınabileceğini belirtti. Terapiye katılanlarla yapılan söyleşilerde ise iki farklı görüş hakim durumda. Bunlardan olumlu olan görüşte, kendi başına bir bara gitmesi ve sosyalleşmesinin mümkün olmadığı durumu yaşamasının, cesaret verici olduğunu açıklayan kişiler bulunmakta. Olumsuz görüşte ise, durumun gerçek olmadığı bilincinin, gerçek hayat için hiçbir şey ifade etmeyeceği inancındaki sosyal fobi rahatsızlığı olan kişiler mevcut.


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.