Damga Vergisi Nedir
Kuruluşların ya da kişilerin arasında yapılan ve kâğıda dökülen anlaşmalar vardır. Hukuki geçerliliğini belgeleyen bu kâğıtlardan vergi alınır. Bu vergiye damga vergisi denmektedir. Vergisi alınan bu kâğıtlar kira sözleşmesi, senet gibi belgelerdir. Damga vergisi alınan kâğıtları imzalayan yetkili vergi vermek durumundadır. Bununla birlikte damga vergisi ödemeyen kişilerde vardır.
Bunlar serbest meslek sahibi, esnaflar vs.dir. Konut içerisinde bulunan Apartman görevlileri içinde bu vergi düzenlemeleri yapılması gerekir. Harcırah ödemeleri, konut kirası sözleşmesi uzatma anlaşmalarında da damga vergilerinin ödenmesi gerekir. Maaş gündelik, ikramiye ödemelerini gösteren belgeler, vs. vergi damgası ödemesi alınır ve damga vergisi oranı 1,89tl olarak belirlenmiştir.
Önemli bir husus vergi damgası olan kâğıtlarda eğer birden fazla kâğıtta ayrı ayrı işlemler yapılmışsa işlem yapılan kâğıt kadar vergi alınır. Damga vergisi sorumluluğunu alan kurum ve ya kuruluş 1 ay içinde damga vergisine dâhil edilir ve bir sonraki ayın 23. gününe kadar vergi borcunu beyan eder ve aynı ay 26. gününde borcunu öder. Damga vergisini bu tarihler içinde Vergi Dairesi Müdürlüğünde bulunan kurumsal ve ya kişisel vergiler bölümüne yatırılır. Aynı zamanda PTT şubelerinden de vergi ödemesi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Damga vergisine dâhil olan kâğıtlar şunlardır; Evlilik işlemleri için kullanılan kâğıtlar, Resmi dairelerde kullanılan ve ya resmi dairelerce kişilere verilen kâğıtlar, köy ve ihtiyar heyetlerinin imzaladığı mazbatalar, noter tarafından işlem yapılan kâğıtlar. Tüm bu kâğıtlar damga vergisine dâhildirler.