Gelir Vergisi Kesintisi Nasıl Hesaplanır
Çalışan işçilerin çalışmaları karşılığı aldıkları maaş üzerinden kesilen vergiye, gelir vergisi denilmektedir. Yani işçi, gelirinin hesaplanan oranda vergisini ödemekle yükümlüdür. Ödenmeyen vergiler cezaya tabi tutulacağı için ödenmesinde fayda vardır. Gelir vergisi hesaplanırken ele alınması gereken ilk şey hesaplanacak verginin matrahı yani temel alınacak rakamdır.
Gelir vergisi matrahı brüt ücretten sigorta kesintisinin düşülmesinden sonra kalan rakam anlamına gelir. Hesaplama bu rakam üzerinden yapılır. Gelir vergisi matrahlarının toplamına ise kümülâtif gelir vergisi denir. Gelir vergisi matrahı senenin başında sıfırlanır.
Gelir Vergi Kesintisi
- Gelir tutarının, gelir vergisi oranıyla çarpılması ile bulunur.
- Matrah tutarının hangi oranda verileceği her yıl Maliye Bakanı tarafından belirlenir.
- Yıl içinde oluşan matrahlar toplanır, toplamların sonucunda vergi dilimine göre vergi gelir kesintisi oranı belirlenmiş olur.
- Gelir vergisi iki taksitle mart ve temmuz ayları içerisinde ödenmektedir.
- Matrah arttıkça gelir vergisi oranı yükselir.
- Gelir vergisi oranı matraha göre sınıflara ayrılmıştır ve her sene Maliye Bakanlığı tarafından kişilere, kuruluşlara duyurulur. Buna göre gelir sahibinin kazançlarına bakılarak hangi oranların kullanılması bornova elit escort gerektiği hesaplanır.
- Kazancın artmasıyla devlet oranları yükseltiyor ve aldığı vergiyi arttırıyor.
- Anlaşılır olması açısından şu şekilde bir denklem kurabiliriz;
Toplam kazanç – SGK işçi pirimi – işsizlik işçi primi – varsa vergi istisnaları = gelir vergisi matrahı.