Hisseli Arsa Satışı Nasıl Yapılır

0

Hisseli arsa birden çok kişinin hakkı olan imarlı alanlar, araziler, arsalardır. Dolayısıyla bu arsaların satışı diğer arsa satışından biraz farklıdır. Hisseli arsalarda payı olan kişiler hisseli arsayı ayrı ayrı satabilmekle birlikte tüm hissedarlar toplanıp ortak bir karar alarak arsanın tamamını da satabilirler. Bu tek bir hissedar tüm arsayı satamaz demektir.

Peki, hisseli arazi satışı nasıl yapılır?

Hisseli arazilerin iki farklı satış yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri; arazide payı olana yapılan satış yani hissedara satış olarak adlandırılır. Diğeri ise; dışarıdan biri yani satılacak arsayla hiç bir ilgisi olmayan, hissedarların dışındaki üçüncü bir kişiye olan satıştır. Hisseli arsalarda çoğunlukla hissedarlara satış yapılıyor çünkü üçüncü bir kişiye yapılan satışlarda diğer hissedarların problem çıkarması ihtimali yüksek.

Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa 10 yıla kadar bir süre verilip izni olmayan hissedara itiraz hakkı tanınıyor. İtiraz edecek olan hissedar dava açabiliyor. Dava sonuçlandığında arsa bedeli satın almak isteyen üçüncü kişiye ödenerek satılmak istenen arsa geri alınıyor. Bu hakka şufa hakkı denmektedir ve yalnız hissedarlar tarafından bu hak kullanılır. Şufa hakkının kullanılmadığı durumlarda vardır. Eğer arsa hissedarlardan birine satılmışsa bu hak geçersizdir.

Bununla birlikte az da olsa başka sorunlarla karşılaşılabilir. Bu sorunlara karşı önlem almak için Noter ve Tapu Müdürlüğü tarafından yapılacak işlemleri aksatmamak gerekir. Orman alanı, su havzası gibi bazı özel alanlar vardır. Bu alanlar için daha farklı işlemler söz konusudur.

 


Bunlarda ilginizi çekebilir
Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.