Zorunlu Ücretsiz İzin Nedir
Günümüzde gerek iş piyasası gerekse inişli çıkışlı ekonomik faaliyetler işyerini ve işvereni sıkıntıya sokabilir.
Geniş çaplı ya da küçük çaplı olduğu önemli olmaksızın her iş yeri ekonomik krizler yaşayabilir ve işler durma noktasına gelebilir. Böyle bir durumda işverenin işçiye maaş vermemesi için çalışanlarını ücretsiz izne çıkartabilir. Bu duruma zorunlu ücretsiz izin denir. İşçini rızası olmadan talep edilen bu durum beraberinde iş sözleşmesinin şartlarını gündeme getirir. Eğer çalışan izne çıkmak istemiyorsa bu ona iş sözleşmesini feshetme hakkı verir.
Zorunlu Ücretsiz İznin Esasları
- İşveren mali sebeplerden dolayı çalışanı ücretsiz izne çıkarabilir.
- Çalışanın gönlü yok ise bu durum söz konusu dahi edilemez.
- İşverenin ısrarcı tutumu ve baskısı sonucu işçinin veya işçilerin rızası olmadan ücretsiz izne çıkarılması iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshi demektir.
- Böyle bir durumda çalışan kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.
- İşveren mali sıkıntı veya ekonomik sıkıntı yaşadığı takdirde bu sorunu işçileri ücretsiz izne çıkarmakta aramamalı durumu Türkiye İş Kurumuna bildirmelidir.
- Talep edilen durumun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yönetmeliklerine uygunluğu sonucunda maaşları verilemeyen işçilere işsizlik maaşı ödenir.
- Ücretsiz izinlerde kanundan doğan ücretsiz izin halleri de bulunmaktadır. Adil olanın bu izin şekli olduğu ve bir işçiyi sıkıntıya sokmayacak olan bu izin halleri şunlardır;
- Evlenme izni,
- Ölüm izni,
- Anallık izni,
- Yıllık ücretli iznini işyerinin bulunmakta olduğu yer haricinde başka yerde geçirmek isteyen işçiye verilecek olan yol izni,
- Doğum yapan kadın işçinin ücretsiz izni ve diğer izinler gibi mazeret izinlerinden oluşmaktadır.